Tharald Nustad, Cilia Holmes Indahl og Fredrik Winther.

Store endringer i Katapult: Fredrik Winther blir ny sjef

Publisert Sist oppdatert

Fredrik Winther er i dag styreleder og partner i investeringsselskapet 2M2D, og har tidligere ledet Oslo Business Region. Fra 1. august går han inn som interim CEO i investeringsselskapet Katapult Group.

Utskiftingen på toppen av impact-gruppen kommer som følge av at selskapets nåværende leder Cilia Holmes Indahl går over til jobben som leder for den filantropiske stiftelsen EQT Foundation. Indahl vil fortatt være medeier og strategisk rådgiver i Katapult.

– Jeg er glad for å ha fått på plass Winther som ny leder. Han har jobbet tett med både meg og Cilia for å styrke grunnmuren til Katapult, og jeg føler meg trygg på at han kan ta organisasjonen videre på en strålende måte, sier Tharald Nustad, hovedeier og grunnlegger av Katapult.

– Cilia har gjort en viktig jobb for å strukturere organisasjonen og jeg ser fram til å videreføre dette arbeidet, og samtidig fortsette å utvikle Katapult som organisasjon, sier Winther.

Fredrik Winther er tidligere leder for Oslo Business Region.

Nye muligheter

Som del av utviklingen av Katapult er det også opprettet et nytt styre for Katapult Group (tidligere Nordic Impact), hvor Tharald Nustad selv går inn som styreleder. Øvrige medlemmer blir Siri Hatlen, Sindre Østgård, Carsten Hjelde og Anita Schjøll Brede.

Winther har vært tett på Katapult-systemet lenge, og er godt kjent med de fleste ansatte og de forskjellige delene av organisasjonen. Han mener Katapult nå har økt relevans.

– Katapult som system har vokst raskt og fått til mye på kort tid. De største utfordringene i verden skaper også de største fremvoksende markedene, og Katapult har en allerede en solid internasjonal posisjon innen bærekraft og impact-investeringer. Dette gir mye muligheter, sier Winther.

Han mener utbruddet av Covid-19 har gitt verden en «wake up call».

– Et nytt alvor, en kraftig digitaliseringsboost, og jeg spår at vi vil se en oppblomstring av investeringer mot løsninger verden virkelig trenger. Det gjør at behovene for nye løsninger og ny forståelse vokser, og Katapult som system blir enda mer relevant.

Han viser blant annet til at Katapult Accelerator akkurat har lukket sitt fjerde fond, midt under coronakrisen, og er i gang med den femte utgaven av akselerator-programmet med 12 selskaper fra hele verden.

– Det har blant annet skapt et kraftig incentiv til å ligge i front på digitale og virtuelle løsninger, og det vil være en naturlig del av satsingene framover.

Skiller kirke og stat

I tillegg oppretter Katapult en ny stiftelse, Katapult Foundation, som skal tydeliggjøre og videreføre de elementene av impact-arbeidet som ikke er kommersielle, som økosystem-bygging og opplæring.

Alison Fort, tidligere leder i Toniic EMEA og nå impact-partner hos Katapult, går inn som leder i stiftelsen.

– Vi ønsker å løfte forståelsen for impact-investeringer, bygge økosystem, og markere også at mer «ikke-kommersielle» aktiviteter blir viktig for å støtte opp under Katapults øvrige investerings-aktiviteter.

De kommersielle delene som skal skape finansiell avkastning, inkludert startup-investeringer, akseleratorer og fond, rendyrkes videre i Katapult Group.

Cilia Holmes Indahl, tidligere leder for Nordic Impact. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

Fornyer Future Fest

Under stiftelsen vil også Katapult Future Fest ligge. I starten av mars, da coronakrisen traff Europa, bestemte de seg for å kjøre en digital versjon av arrangementet, Katapult Cloud, som skal videreføre det globale nettverket og samtalene om bærekraft og impact.

– Vi kan ikke bare flytte fysiske aktiviteter, programmer og events over på digitale løsninger, de må også re-designes og tilpasses nye formater. Litt som når TV kom inn i stua til folk, og det første som ble sendt var filmet teater og radio. Deretter kom ganske raskt et helt annet innhold tilpasset formatet. Nå ser vi noe av den samme dynamikken, og vi vil bruke de mulighetene det gir, sier Katapults nye sjef Winther.

– Korona har gitt en boost mot nye digitale formater, og både for Katapult-akseleratoren, Katapult Ocean, Katapult Cloud, og andre aktiviteter vil dette være viktig. Behovet for å forstå hvor verden beveger seg er grenseløst akkurat nå, og vi ønsker å bidra mest mulig til både å investere i, skape, og forstå det som skjer, sier han.

Cilia Indahl tar 1. august over som leder for EQT Foundation, som har som formål å skape en «mer inkluderende og regenerativ fremtid» gjennom impact-investeringer. Stiftelsen eier 1% av aksjene i investeringsselskapet EQT AB som utgjør over 1 milliard kroner.

– Selv om det er trist å miste gode ledere, så er det gøy å se hvilke muligheter ansatte får etter å ha jobbet i Katapult. Jeg tror på å jobbe sammen om å løse globale utfordringer, og da er det en styrke at det vokser frem nye miljøer innen impact investing. Jeg gleder meg til å jobbe videre med Cilia og EQT, sier Nustad.