karriere

Startet Okida som 25-åring – dette skal hun gjøre nå

Etter seks år meldte Evelina Olsson i mars at hun slutter som toppleder for refinansierings-plattformen. Nå har hun planene klare for hva hun skal gjøre i tiden fremover. 

Evelina i Okida
Selskapsbygging: Evelina Olsson vil hjelpe andre med å bygge selskap i tiden fremover.
Publisert Sist oppdatert

Det hele startet som en blogg om personlig økonomi som videre førte til stiftelsen av et selskap under navnet  Finanstipset tilbake i 2018. 

Nå, syv år etter, har Okida vokst seg til å bli en markedsledende plattform for refinansiering av dyr forbruksgjeld for dem som har mulighet til å ta pant i egen bolig.

Dette er Okida

  • Okida er en refinansierings-plattform. 
  • Gjennom plattformen kan man refinansiere dyr forbruksgjeld dersom man har mulighet til å ta opp pant i egen bolig. 
  • Selskapet har avtale med samtlige ni banker som driver med refinansiering ved pant i bolig: Bluestep, Svea Finans, Kraft Bank, Balansebank, Instabank, Mybank, Resurs Bank, Nordax Bank og Bank2.
  • Evelina Olsson og Fabian Grimelund er gründerne bak selskapet. 
  • Selskapet oppgir å ha hatt en omsetning på 160 millioner siden oppstart
  • Tilsammen har de refinansiert for 6,5 milliarder kroner. 
  • Totalt 32 personer er ansatt i selskapet per i dag. 

Behovet for nettopp en slik type plattform har vist seg å være enormt dersom man ser på de 6,5 milliardene selskapet har refinansiert for siden oppstart. 

– Det har på mange måter vært en eventyrlig reise, sier Evelina Olsson. 

Hun har hele veien hatt en helt sentral rolle i å bygge plattformen til det den er i dag, som daglig leder og gründer for selskapet gjennom nærmere syv år. 

Tidligere i mars kom likevel beskjeden om at hun nå forlater lederstolen, som en del av den videre vekststrategien til selskapet etter at de fikk inn to nye industrielle eiere.

Ny fase

Lederansvaret overrekker hun til Jeba Sithamparanathan, som har lang fartstid innenfor bank-bransjen. 

Olsson har over tid vært åpen ovenfor styret i Okida at når selskapet går inn i en ny fase, med nye finansielle eiere og konsesjon, er tiden inne for henne å gi fra seg lederrollen til noen andre. 

– Nå som vi også har fått med nye industrielle eiere går selskapet inn i en ny fase der det er fokus på mer kontrollert vekst fremfor eksplosiv vekst, sier hun og fortsetter: 

– Det å være leder i Okida i dag er ikke det samme som for to år siden. For meg har det handlet om å tenke gjennom hva jeg vil gjøre de neste årene. Jeg har mye arbeidskapasitet og vil bruke mer av min kompetanse på oppbygging fremover. 

Hun understreker at hun har stor tro på at hun overlater selskapet i gode hender. 

– Timingen kunne ikke vært bedre, forsikrer hun. 

Fra toppidrett til toppleder

Olssons startet reisen i Okida da hun var 25 år. Hun har utdanning innen eiendomsmegling, jus og økonomi. I tillegg har hun toppidretts-bakgrunn fra håndball. 

I følge henne har spesielt idretts-bakgrunnen vært viktig for henne hele veien: 

– Det er jo en lagidrett. Det har preget meg veldig både som gründer og som leder – alt fra hvordan jeg bygger team til min ledelses-filosofi. 

Olsson er tydelig på at det hele tiden har vært viktig for henne at Okida skulle være en god arbeidsplass for teamet:

– Gjennom seks år som gründer og leder, med alt fra pandemi til økonomisk usikkerhet – i tillegg til alt som kommer med selskaps-bygging – føler jeg virkelig vi har lykkes med å bygge en arbeidsplass som flere kaller sitt andre hjem. 

Blant de aller viktigste milepælene trekker hun nettopp frem det at arbeidstakerne to år på rad stemte frem Okida til «A great place to work» i 2022 og 2023: 

– Det har kanskje blitt satset mer på det enn typisk hos andre startups. Jeg tror virkelig på at «great people build great companies», sier hun. 

– Typisk gründerdilemma 

Samtidig, trekker hun også frem det å bygge en god arbeidsplass som en av de viktigste utfordringene hun har møtt på. 

– Som gründer har man nærmest ubegrenset lidenskap og man legger inn all arbeidsmengden som skal til for å få til ting. Jeg tror det er en del av de fleste gründeres DNA og er like naturlig som å spise og sove, forklarer hun og fortsetter:

– Det kan også, uten at man er klar over det, skape en underbevisst forventning hos andre og kan oppleves som et press for noen. Det er et typisk gründer-dilemma som jeg har jobbet med å balansere, slik at de rundt meg føler at det de gjør er bra nok. 

Olsson har dermed selv tatt i bruk mentorer og coacher for å lære å være en best mulig leder som ser alle sine behov, spesielt i en tid med mye usikkerhet under pandemien. 

– Det er ingen ledere som er helt perfekt, men det handler om å finne de beste løsningene og stå i det. Og det krever læring. 

Mange høydepunkter og utfordringer

Blant andre milepæler trekker hun frem det å ha nådd flere mål som helt i starten kunne virke helt uoppnåelig. 

– Da vi startet var det fokus på kvalitet fremfor kvantitet, men med et langsiktig mål om å bli markedsledende. Så det er blant annet alle de gangene vi har fått bekreftet at vi er den aktøren som refinansierer mest. 

Shifter har flere ganger skrevet om god vekst for plattformen. Blant annet skjøt omsetningstallene i været på kort tid etter oppstart – fra knapt 600.000 kroner i oppstartsåret 2018 til over 50 millioner i 2022. 

Syv år: Evelina Olsson startet Okida som 25-åring tilbake i 2018.

– Nå har vi bygget opp en tillit i markedet og har fått med tunge industrielle aktører som har valgt å satse på oss. 

Og for Okida-teamet har det handlet om mer enn bare tall, ifølge henne:

– For jo mer vi refinansierer, desto flere hjelper vi. For meg personlig så er alle de mellommenneskelige høydepunktene – alle blomstene kundene har sendt oss og alle de gode tilbakemeldingene vi har fått om hvordan vi har forandret livene til kundene våre – viktige milepæler. 

Hun legger likevel ikke skjul på at fjoråret, med innstramninger i bankene, strengere regulering og det nye kravet om konsesjon fra Finanstilsynet, førte til et utfordrende år – som videre førte til at de ikke lenger var lønnsomme. 

– Så vi har måttet gjøre en del effektiviseringstiltak som kostnadskutt. Men vi kom i mål med mye, blant annet å levere inn søknaden om konsesjon og en optimalisering av organisasjonen. Nå går vi mot lønnsomhet igjen og har kommet oss sterkere ut av 2023 enn noen gang.

Blir investor og rådgiver

Erfaringene hun har fått som toppleder tar hun med seg når hun nå vil hjelpe andre med å bygge startups som potensiell styremedlem og investor i et nytt investor-selskap som hun snart skal opprette. 

– Jeg vet jeg kommer til å gå like mye all inn i det neste jeg gjør, men planen nå er likevel å ikke forhaste meg inn i noe. 

– Det blir en periode fremover med mer tid til refleksjon og til å være sammen med nære og kjære. I tillegg er det mer tid til å ta igjen noen kaffekopper med interessante mennesker som jeg ikke har kunnet prioritere like mye de siste årene.

Hun har allerede fått en del forespørsler om styreverv i spennende vekstselskaper. 

– Hva er det med selskapsbygging som er så spennende?

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Uansett hvor mange bøker man leser og hvor mye man studerer før man starter et selskap, er det noe annet når man faktisk kommer på banen. Man lærer ting som ikke står i noen bøker. Det er det jeg har gjort både på godt og vondt. Det er de erfaringene jeg ønsker å dele åpenhjertig for å hjelpe andre. 

– Hva er ambisjonene for det nye investeringsselskapet?

– Ambisjonene er å ikke bare investere kapital, men også humankapital og aktiv arbeidsinnsats i form av rådgivning og styreverv. Så det er ikke å bli en VC, men være et selskap som bistår andre selskaper. 

Det er også helt klart for henne hvilke selskaper hun er mest interessert i:

– Mitt hjerte og hjerne har fokuset på bærekraft.