-
Utvikler | Nettbil
-
AI Engineer | Noteless
-
Customer Success & Content Coordinator | Wrepit
-
Senior Software Engineer | Wrepit
-
Director of Engineering | No Isolation
-
Lead Engineer for Oslo or Grimstad | Davidhorn
-
Lead Product Manager for Oslo or Grimstad | Davidhorn
-
AI and ML Engineer | NBIM
-
Fagansvarlig Data og innsikt | Eksfin
-
Chief Commercial Officer / VP Sales | Muybridge
Helseteknologi
Solgte for 1,6 milliarder: Mener summen kunne vært én milliard høyere
SpinChip Diagnostics-sjefen mener selskapet kunne vært solgt for 2,6 milliarder, men fikk nei fra investorene.

SpinChip Diagnostics ble kjøpt opp av franske bioMérieux i januar i år, og ble da en av de største helseteknologi-oppkjøpene i Norge noensinne.
Kjøpesummen endte på 1,6 milliarder kroner. For å sette verdien på selskapet litt i kontekst, forklarer CEO Morten Jurs:
– Hvis vi hadde vært på børs ville selskapet vært nummer to i Norge innenfor kategorien helse.
SpinChip har utviklet det som beskrives som neste generasjons plattform for In Vitro Diagnostics, laboratorietester. Testene gjennomføres ved pasientens side og gjør det mulig å analysere blodprøver raskt og effektivt i løpet av minutter.
– Man slipper å vente på svar fra sentrallaboratoriet. I tillegg til å redusere ventetiden vil SpinChip-plattformen også bidra til kostnadsbesparelser og raskere behandling når det er nødvendig, sier Jurs.
Kunne ventet til lansering
Selv om det er ingen tvil om at 1,6 milliarder er mye penger, mener Jurs at summen kunne vært betraktelig høyere.

– Hvis vi hadde solgt selskapet først etter lansering, er min forventning at verdien kunne økt med én milliard kroner, altså til 2,6 milliarder, sier Jurs.
Det fortalte Jurs under den nordiske helseinvestor-konferansen LSX i Bergen denne uken. Konferansen samlet 350 investorer, næringslivspartnere og gründere fra Norden, og også USA og andre land i Europa.
Konferansen har de siste tre årene blitt arrangert i København, men ble i år flyttet til Bergen.
Jurs var på scenen sammen med investeringsdirektør Ann-Tove Kongsnes i Investinor. Det statlige investeringsselskapet kom inn på eiersiden for ni år siden og Kongsnes satt i styret i selskapet.
Kongsnes intervjuet Jurs om exiten og om reisen frem til salget.
Tiden før salget var utfordrende. Våren 2023 hentet selskapet 60 millioner kroner, mot slutten av året trengte selskapet 60 millioner kroner til.
– Dødt kapitalmarked
Rett før jul 2023 var kassen nærmest tom.
– Vi hadde ikke en gang penger til å betale ut julelønnen til de ansatte. Kapitalmarkedet var dødt.
Selskapet jobbet med ulike løp for å finne en løsning - å redusere antall ansatte, nye investorer, hente konvertible lån hos eksisterende investorer eller strategisk salg.
– Løsningen ble å gå ut og hente konvertible lån hos våre eksisterende investorer. Vi fikk inn penger to dager før vi skulle betale ut julelønningene, sier Jurs.
De fortsatte de ulike løpene parallelt.
Noen måneder senere gikk franske bioMérieux inn som investor. Et snaut år senere kjøpte det franske selskapet opp SpinChip.
Shifter møter de to etter de har stått på scenen i Bergen.
– Så langt har det vært et lykkelig ekteskap med våre nye eiere. Målet er lansering i 2026 og «break even» i 2028, sier Jurs.
Men egentlig skulle Jurs ønske at selskapet fortsatt var på norske hender.
– Vi hadde ønsket å lansere med norske eiere og beholde eierskapet i Norge. Nå ser vi blant annet at eierne våre flytter volumproduksjonen til Frankrike, sier Jurs.
Han peker på skatteregler som én årsak til at det kan være vanskeligere å tiltrekke kapital til norske selskaper. I tillegg er det mangel på kapital med spisset kompetanse innenfor medisinsk teknologi.
– Hadde trengt 200 millioner til
– Hvordan skulle dere økt verdien med én milliard?
– Tar du risikoen ned, øker verdien. Ved lansering er det mindre risiko. Vi hadde trengt minimum 200 millioner kroner til for å komme til lansering og kanskje enda mer ressurser. Den risikoen ønsket ikke våre aksjonærer å ta, sier Jurs.
Investinor var én av de største investorene i selskapet gjennom ni år og ønsket å selge, selv om Jurs ba om mer tålmodighet.
Kongsnes forteller at Investor var veldig tidlig inne i selskapet, og at de hadde troen på teknologien og gründeren.
– Mye lå til rette for å lykkes. Men det krever tid, tålmodighet og kapital, og ofte mer enn man tror, sier Kongsnes.
Hun forteller at selskapet og eksisterende eiere har jobbet over flere år for å hente investorer til SpinChip med kompetanse på internasjonal skalering, men at man ikke har lyktes med dette - verken i Norge eller i Europa.
– Trenger investorer til å ta over stafettpinnen
– Medisinsk teknologi og bioteknologi er lange og kapitalkrevende løp og vi trenger investorer som kan ta over stafettpinnen i de ulike fasene. I Norge stopper mange bedrifter opp fordi de får for lite kapital over en lang periode. I dette tilfellet valgte aksjonærene å selge til en ny eier i Frankrike fordi vi ikke har investorer med nødvendig løfteevne og kompetanse på området i Norge, sier Kongsnes.
Investinor ønsker ikke oppgi hvor mye selskapet sitter igjen med etter salget. Kongsnes peker også på at for Norge som nasjon kunne en annen løsning vært bedre.
– For oss som investor har denne historien en lykkelig slutt. For nasjonen Norge hadde det imidlertid vært best om SpinChip kunne slått enda dypere røtter i Norge før det ble solgt ut i verden. Det handler om arbeidsplasser og verdiskaping i neste fase, og ringvirkninger for hele økosystemet, sier Kongsnes.