automatisering

Softbank-støttet Autostore-konkurrent med brakdebut på børs

Doblet markedsverdien på første handelsdag.

Et Symbotic-lager
Publisert

Symbotic bruker kunstig intelligens og roboter i sin varelagerløsning. Selskapet har fått oppdraget med å automatisere lagrene til varehandel-giganten Wallmart.

Gjennom en sammenslåing med et børsnotert skallselskap (SPAC) ble Symbotic børsnotert og hentet samtidig 725 millioner dollar. Totalt er selskapet hvor Softbank eier fem prosent, nå verdsatt til 10 milliarder dollar etter en dobling på første handelsdag. Walmarts eierandel er på 11 prosent.

Det melder Financial Times.

Symbotic-sjef Michael Loparco sier til avisen at økende lønnskostnader og mangel på ansatte har gjort lagerrobotmarkedet «rødglødende».

Symbotics systemer komster typisk 50 millioner dollar å installere, men ifølge selskapet selv kan de spare kjøperen for 30 til 60 prosent i lagerkostnader.

Fortsatt ingen rekyl for Autostore

Norske Autostore er også delvis eid av Softbank. Men selskapet har hatt en svak utvikling på børs. Siden noteringen i oktober er selskapets verdi redusert med rundt 30 prosent til 80 milliarder kroner. Flere analytikere har pekt på at Autostore ble børsnotert til en stiv pris.

Den juridiske konflikten med den britiske konkurrenten Ocada pågår fortsatt. Ocada Groups markedsverdi ligger for tiden på 9 milliarder dollar.

Under selskapets capital markets day i mai pekte Autostores ferske chief operating officer Israel Salvador på effekten av økende råvarepriser. En utfordring for selskapet er at prisen på aluminium har økt med 47 prosent fra første kvartal 2021 til første kvartal 2022. Salvadors løsning er å heve prisene på Autostores løsning med 7,5 prosent (utenom programvare). Alle delene i nettet som robotene kjører i, fikk et 30 prosent prisløft i første kvartal.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*