Nytt om navn

Slutter i Startuplab:
– Jobbet med noen av Norges mest ambisiøse gründere 

Som Investment Partner i Startuplab har Lise Fulland vært tett på en rekke selskaper og investeringer gjennom åtte år. Hun deler erfaringer og peker på hva som bør gjøres fremover. 

Lise Fulland slutter i Startuplab.
Publisert Sist oppdatert

– Etter et utrolig kapittel i Startuplab, er det nå på tide å bla om til neste side, skriver Lise Fulland på LinkedIn. 

Hun deler sine viktigste lærepunkter fra Startuplab nederst i saken, og hvordan oppstartsscenen i Norge har utviklet seg det siste tiåret. 

Midt i fellesferien melder hun om at slutter i Startuplab. Hun ble hentet fra Schibsted til Startuplab tilbake i 2017. 

– I nesten et tiår har jeg hatt privilegiet av å jobbe sammen med noen av Norges mest ambisiøse gründere. I løpet av denne tiden har Startuplab vokst til over 20 fantastiske kolleger, doblet sin kapasitet, hevet tre nye venturefond og økt antall investeringer fra 30 til 200, noe som har slått fast Startuplabs rolle som en hjørnestein i det norsk tech-miljøet, skriver Fulland. 

Hun takker Alexander Woxen for invitasjonen om å begynne i Startuplab, og takker både ham og Karl-Christian Agerup for mentorstøtte og tillit. 

Nå gleder hun seg til å heie fra sidelinjen - som investor. 

Angående sin egen jobbfremtid, røper hun at hun er i noen spennende samtaler. 

– Jeg vil ta meg tid til å lande på en gjennomtenkt måte. Hvis du jobber med noe dristig, meningsfullt, eller bare vil ta en kaffe, kobler jeg meg gjerne på, skriver Fulland. 

Gjennom et epostintervju med Shifter utdyper Fulland erfaringene sine med å være tett på oppstartsselskaper gjennom åtte. 

– Hvordan tenker du økosystemet/investeringer i startups har utviklet seg i løpet av dette tiåret du har vært i Startuplab? 

– Utrolig mye har skjedd i det norske økosystemet siden jeg begynte i Startuplab. Det har blitt både større og mer modent på flere områder. Vi har fått flere investorer og flere fond – både generalister og spesialister. 

– Det er også langt flere gründere i dag, ikke minst seriegründere eller personer med erfaring fra tidligere vellykkede selskaper. Mange av disse bygger nye selskaper, men blir også aktive investorer – enten direkte i startups eller via fond. Dette er en viktig forutsetning for å skape den selvforsterkende effekten som gjør økosystemet sterkere, mer kompetent og mer robust over tid. Vi har fått vår egen «Tandberg, reMarkable, Oda, Kahoot, Pexip, Cognite, Ardoq-mafia» – som vi må bygge videre på, sier Fulland. 

– Norge har alle forutsetninger 

Hun mener det neste steget er å etablere mer robuste kapital- og eiermiljøer fra Serie A og oppover, samt et forutsigbart rammeverk som bedre tilrettelegger for nyskaping og eierskap. 

– Norge har alle forutsetninger for å spille en mer sentral rolle i den teknologiske innovasjonen vi står foran – på samme måte som vi tidligere har ledet an innen olje, shipping og fiskeri. 

– Hva er de viktigste lærepunktene du tar med deg fra tiden i Startuplab - når det gjelder hva må på plass for at oppstartsselskaper skal lykkes?

– Ofte koker det hele ned til teamets evne til å gjennomføre – og viljen til å stå i både med- og motgang. Et komplementært og balansert team som samarbeider godt og setter kundens behov i sentrum, er avgjørende. Sterke teknologer som bygger unike produkter må kobles med kommersielle muskler og kreativitet – for å skille seg ut i informasjonsstøyen vi lever i, sier Fulland. 

– Penger er ikke mål i seg selv 

Hun ønsker også å komme med en påminnelse til alle selskaper som driver med kapitalinnhenting. 

– For meg, som har jobbet med kapital, er det viktig å minne om at det å hente penger ikke er et mål i seg selv. Man bygger ikke et godt selskap fordi man henter kapital – man henter kapital fordi man bygger et godt selskap. Det er det kommersielle gjennombruddet som gir grunnlaget for å hente mer kapital og skalere det som fungerer.

– Hva er drømmeprosjektet/selskapet du ønsker å jobbe med fremover – og hvorfor?

– Fremover skal jeg ta den tiden jeg trenger for å finne det rette prosjektet. Norge byr på mange spennende muligheter – både på den operasjonelle siden som CFO, og på kapitalsiden som investor. Det viktigste for meg er å jobbe med ambisiøse, kompetente og gøyale mennesker, og bidra til noe meningsfylt – både nasjonalt og internasjonalt. 

– På dette området har Startuplab vært en helt unik arbeidsplass. Det blir ikke lett å fylle de skoene, men jeg ser frem til å finne noe som treffer like godt.