Slutten på «megafond-æraen»

De lave ventureinvesteringene globalt får Fincial Times til å spå slutten på det avisa omtaler som «megafond».

Avisen Financial Times hevder tiden med «megafond», som var på toppen i 2021, nå er over. Her illustrert med gründer og CEO i Softbank Masayoshi Son.
Publisert Sist oppdatert

Globalt har ventureselskaper samlet inn rundt 30 milliarder dollar fra universitetsfond, stiftelser og andre institusjonelle investorer i løpet av årets første tre måneder. Det er en betydelig nedgang fra 2023, som allerede var det dårligste året for innsamling siden 2016, ifølge data fra PitchBook, skriver Financial Times.

Investorer har blitt mer forsiktige de siste to årene, delvis på grunn av høyere renter, færre børsnoteringer og salg av oppstartsselskaper, samt svakere avkastning fra venturefondforvaltere. 

– Kjernen i problemet ligger i exits, mener Kaidi Gao, en analytiker hos PitchBook. 

Gao sier en oppgang i børsnoteringer eller salg ville gjøre det mulig for LP-er (limited partners, altså de som investerer gjennom venturefond) å få tilbake investert kapital.

Kapitalhentingen har falt kraftig siden 2021, da VCer samlet inn svimlende 555 milliarder dollar. I fjor sank beløpet til en tredjedel, og ettersom pilen fortsatt peker nedover kan det bety at ventureinvestorer er på vei mot sitt verste år siden 2015. I USA ble det «kun» samlet inn 9,3 milliarder i de første tre månedene av dette året, skriver avisen. 

Nedgangen hos VCene er et dårlig tegn for de fleste oppstartsbedrifter. PitchBook antyder at det nåværende markedet kanskje ikke har appetitt for det de kaller «megafond» på 5-10 mrd dollar som tidligere. Noen av de største investorene i oppgangsårene, Tiger Global og SoftBank, har også redusert både størrelsen på fondene og investeringstempoet.

Håp i AI

Financial Times tror mange VCer håper at en oppblomstring innen kunstig intelligens vil gi nye muligheter. VCs som har samlet inn store fond før markedssvingningen, har fortsatt mye «tørt krutt», men har foreløpig vært tilbakeholdne med å investere i oppstartsselskaper siden verdsettelsen blir påvirket av høyere renter.

Vellykkede børsnoteringer, som Reddit og Astera Labs, har gitt nytt håp om gjenopplivning av det amerikanske IPO-markedet. Men FT mener det vil kreve mer enn noen få vellykkede offentlige debuter for å sparke i gang markedet på nytt.

Denne artikkelen er oversatt ved hjelp av ChatGPT, men er desket av Shifters journalister.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.