Deeptech

Slik doblet «deeptech»-selskapet omsetningen på seks måneder

Selskapet Qbee brant fem millioner kroner uten omsetningsvekst i 2022. Daglig leder Carsten Lehbrink forteller at trenden nå har snudd, men de venter likevel til slutten av året før den store kapitalinnhentingen. 

Teamet bak Qbee. Daglig leder Carsten Lehbrink andre fra venstre
Publisert Sist oppdatert

Selskapet Qbee har siden 2017 utviklet et system for å administrere Linux-baserte «Internet of things (IoT)»-enheter. Litt forenklet ønsker de å hjelpe kunder å oppdatere, overvåke, fjernstyre og automatisere små datamaskiner over internett.

Finansregnskapet fra 2022 viser en beskjeden nedgang i salgsinntekter og et negativt årsresultat på nesten fem millioner kroner. Dette førte til at selskapet ved utgangen av året hadde negativ egenkapital i balansen og et akutt finansieringsbehov.

Daglig leder Carsten Lehbrink forklarer de høye kostnadene ved at utvikling av deeptech er dyrt, men er ikke bekymret for selskapets finansielle stilling. 

I første halvdel av 2023 fikk selskapet på plass en emisjonsrunde og doblet omsetningen i forhold til månedlige gjentakende inntekter (MRR). Nå har de lukket emisjonsrunde nummer to og posisjonerer seg for en tredje og vesentlig større finansieringsrunde på slutten av året.

Doblet omsetningen på seks måneder

Lehbrink forteller at omsetningen i 2022 i hovedsak var utfasing av inntekter fra tidligere smartbygg-prosjekter som ble erstattet av abonnementsinntekter knyttet til Qbee. Det er også disse salgene som nå har ført til fortsatt vekst i 2023.

– Våre kunder starter gjerne med å bruke Qbee i «proof of concept»-stadiet. I tillegg til nye kunder kommer hoveddelen av den økte omsetningen i 2023 derfor fra eksisterende kunder som nå har validert konseptene sine og begynt å skalere. Da vokser våre inntekter gjerne i samme takt, ettersom Qbee i tillegg til en fast abonnementspris også har et påslag per enhet, sier Lehbrink.

Som suksessfaktor for å selge inn Qbee til nye kunder trekker tech-gründeren frem at Qbee ikke bare kan brukes til nye prosjekter, men også etter-installeres på eksisterende systemer. Han er ikke bekymret for at kunder like enkelt kan bytte vekk fra Qbee senere:

– Vi låser ikke folk i Qbee-systemet, men erfarer at de fleste har høy terskel for å bytte hvis de først bruker oss for å bygge sitt system, forteller Lehbrink.

Varmer opp for saftig finansieringsrunde

I årsrapporten opplyser Qbee at styret jobber aktivt med å sikre kapitalbehovet gjennom mange prosesser og at det i Mars ble gjennomført en emisjon hvor egenkapitalen ble styrket med tilnærmet to millioner kroner

Disse pengene kan Lehbrink røpe kom fra eksisterende investor Sarsia Seed. De kom inn i selskapet sammen med blant annet Kongsberg Innovation da Qbee hentet ni millioner kroner i fjor.

Når Shifter snakker med Lehbrink kan han kunngjøre at de har lukket nok en finansieringsrunde 14. juni og fikk inn flere nye investorerer på eiersiden, deriblant  Erik Fossum Færevaag. 

– Jeg ønsker ikke å gå ut med nøyaktig beløp for emisjonen. Det er snakk om en grei størrelse, men ikke nok til et skaleringsløp, sier Lehbrink.

Han kan bekrefte at det i disse tider er krevende å hente kapital. De henter nå akkurat nok til at de kan posisjonere seg for en større runde med bedre verdivurdering ved slutten av året.

– Hvorfor tror du at dere vil være i en bedre stilling i slutten av året?

– Vi har en god omsetningsvekst som jeg tror kommer til å fortsette. Dessuten har vi flere produktinnovasjoner på vei, sier Lehbrink.

Han forteller at versjon to av Qbee lanseres neste måned, og at funksjonaliteten da utvides for å være kompatibelt med flere plattformer også utover Linux.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.