DEEPTECH

Nytt «deeptech»-fond debuterer: IoT-startup henter 9 millioner kroner

Qbee skal sørge for bedre kontroll med dingser som er koblet på Internett. Den nye dypteknologi-satsingen til Kongsberg Innovasjon kommer inn på eiersiden.

F.v. Mats Hagland (forretningsutvikler i Kongsberg Innovasjon), Hilde Holdhus (i Sarsia Seed), Dmitry Shevcheko (co-founder og CTO i Qbee AS), Carsten Lehbrink (Founder og CEO i Qbee AS).
Publisert Sist oppdatert

Siden 2017 har oppstartsselskapet Qbee utviklet løsninger som gir fjerntilgang for overvåkning, styring, analyse og oppdatering av Linux-baserte IoT-enheter.

IoT, eller «Tingenes Internett», omfatter alt fra såkalte smarthøytalere til kjøleskap eller toaletter som kan kobles på nettet. Qbee satser imidlertid på bedriftsmarkedet, hvor målgruppen er industrirettede selskaper. Programvaren til Oslo-selskapet kan for eksempel gi bedre kontroll med flåter av autonome roboter eller sensorer i smarte bygg.

På kundelisten står blant andre ABB, Kilter og Airthings.

– Nå er tiden inne for å sikre ytterligere vekst og kjennskap til vårt produkt, sier gründer og daglig leder Carsten Lehbrink i Qbee.

Nå har selskapet hentet nesten ni millioner kroner i frisk kapital. Investorene er Sarsia Seed, Simula Innovation, samt det nye deeptech-fondet til Kongsberg Innovasjon. Aktørene vil ikke gi ytterligere detaljer om transaksjonen eller pris.

– Med en så sterk og langsiktig fokusert investorbase er vi klare for å ta globale markedsposisjoner og er i stand til å sikre vekst for både vårt selskap og vår teknologi, sier Lehbrink.

Overgangen til Industri 4.0

Det var på høsten i fjor at Kongsberg Innovasjon lanserte sin nye satsing på deeptech-investeringer. Interessent var så stor at fondet måtte dobles til 100 millioner kroner. Blant investorene er statlige Investinor, som skjøt inn 10 millioner kroner. Likevel har fondet fortsatt et stykke å gå før det er fylt opp. Per i dag forvalter de 60 millioner kroner.

Qbee er blant fondets første investeringer.

– IoT-markedet er i sterk vekst og Qbee med sine løsninger gjør det enkelt å sikre og administrere IoT-baserte enheter, noe som er essensielt i overgangen til Industri 4.0, sier Svein-Olav Torø, daglig leder i Kongsberg Innovasjon.

Videre forteller han at det nye investeringsmiljøet regner med å bidra aktivt inn i Qbee med både strategi og forretningsutvikling, markeds- og kommunikasjonsarbeid samt tilgjengeliggjøring av industrielt nettverk.

Sarsia tror på ny fulltreffer

Den Bergen-baserte såkonsinvestoren Sarsia Seed er også med på runden. Selskapet kan skilte med tidlige investeringer i Bergenbio, Vaccibody og Heimdall Power, blant annet. Partner i investeringsselskapet, Jon-Kåre Hansen, omtaler Qbee som et av de mest spennende innen IoT.

– Kompleksiteten i konfigurasjon, overvåkning, oppdatering og fjernstyring av gjerne tusenvis av IoT-enheter er ofte sterkt undervurdert. Qbee sin nyskapende teknologi har potensiale til å halvere tiden selskaper bruker på å utvikle og drifte disse enhetene, sier han.