Skal dele ut stipend til tre kvinnelige gründerbedrifter

Det er mange som ønsker å bedre kvinneandelen blant norske gründere. Sist ut er betalingsgiganten Visa som nå lanserer stipendet She’s Next.

Bente Iren Josefsen i Norgessjef i Visa etterlyser gode kvinnelige gründerbedrifter å dele ut stipend til.
Publisert

Stipendet skal deles ut til tre norske selskaper eid av kvinner. De utvalgte selskapene vil få 10.000 euro, cirka 100.000 kroner, og tilgang til et års personlig coaching fra den globale finansieringsplattormen Ifundwomen.

Kampanjen ble startet i 2020 og så langt er det delt ut 220 stipend i land som USA, Canada, India, Marokko og Egypt. I år utvides satsingen til Norden og Baltikum, med tre stipend hver i de nordiske landene og i alt fire i de baltiske landene.

LES OGSÅ: Menn får mesteparten når staten deler ut penger til å bygge selskaper

Underrepresentert

Bakteppet er at kvinner er underrepresentert blant gründere, Visa viser til SSB-tall som forteller at kun 21 prosent av alle aksjeselskaper som ble startet i Norge i fjor hadde kvinnelige gründere, og at kun en liten del av investert kapital går til selskaper startet av kvinner.

- Jeg synes det er spesielt at kvinnelige gründere skal ha det så mye vanskeligere å få tilgang til oppstartskapital. Hvorfor er det slik? Mangler de nettverk, er de ikke tøffe nok til å selge ideen, eller er det andre årsaker, sier Bente Iren Josefsen, Norgessjef i Visa til Shifter og fortsetter:

- Med denne satsingen vil vi sette søkelys på hvor viktig det er med kvinnelig entreprenørskap og bidra med verktøy og ressurser. Stipendet retter seg til små selskaper som trenger kapital til å vokse, sier hun.

Burde det ikke da vært en null til i stipendet om det virkelig skal gjøre en forskjell for en liten startup?

- Vi kommer ikke til å revolusjonere verden, men ett sted må vi starte. Som kvinnelig entreprenør får du ikke bare pengene, men også oppmerksomheten rettet til et tema og coaching og et nettverk via IFundWomen. Så det er et steg på veien, sier Josefsen.

LES OGSÅ: Google satser på 30 norske, kvinnelige gründerbedrifter

Fire kriterier

Selskaper som er interessert har frem til 30. september på seg til å søke. For å få søke må selskapet være registrert i Norge, ha vært i drift i minst et år, ha tilstedeværelse gjennom fysikk butikk eller nettside og, ikke minst, ha en kvinnelig eierandel på minst 51 prosent.

Vinnerne blir offentliggjort 1. desember i år

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*