Oppkjøp

Sildre slår seg sammen med IP-gigant – vil bygge «ledende kompetansemiljø» med Longship i ryggen

Sildre, som hjelper bedrifter med å hente offentlig støtte til forskning og utvikling, blir en del av Acapo Onsagers-gruppen. Målet er å koble finansiering tettere på beskyttelse av immaterielle rettigheter.

F.v: Hilde Vold-Burgess (Acapo), Hanne Grydeland (Sildre), Maria Solem (Sildre) og Morten Hatlem (Onsagers).
Publisert

Selskapet Sildre AS, som har spesialisert seg på rådgivning rundt offentlige støtteordninger for forskning, utvikling og innovasjon (FoU), blir nå søsterselskap med Acapo Onsagers, Norges største rådgivningsselskap innen immaterielle rettigheter (IP). Det norske private equity-selskapet Longship står bak satsingen.

– At Sildre og Acapo Onsagers nå er søsterselskaper betyr at vi i enda større grad kan styrke norsk innovasjon og hjelpe våre kunder med å lykkes i en stadig mer konkurranseutsatt verden, sier Maria Solem, administrerende direktør i Sildre, i en uttalelse.

Ambisjonen for den nye gruppen er å etablere det ledende norske kompetansemiljøet innen IP-rådgivning og tilknyttede tjenester.

Morten Hatlem, administrerende direktør i Acapo Onsagers, understreker viktigheten av å se forskning og utvikling i sammenheng med beskyttelse av rettigheter. – En god strategi for FoU og IP er begge avgjørende for å oppnå høy og varig vekst, sier Hatlem.

Selskapene peker på at en plan for å sikre immaterielle rettigheter ofte kan senke terskelen for å oppnå offentlige tilskudd. Motsatt bør løsninger som kvalifiserer for FoU-tilskudd som regel beskyttes, enten det er gjennom patenter, varemerkeregistrering eller andre mekanismer. De viser til en fersk EU-rapport fra EPO og EUIPO som konkluderer med at europeiske oppstartsbedrifter lykkes ti ganger oftere med å sikre finansiering hvis de har IP-rettigheter.

Med sammenslåingen skal kundene få tilgang til både Sildres kompetanse på «soft funding» (offentlige tilskudd) og Acapo Onsagers ekspertise innen sikring og forvaltning av immaterielle verdier. – Vi hjelper teknologiselskaper å oppnå offentlig tilskudd til – og beskytte – sine innovative løsninger, heter det i meldingen. Det påpekes også at kostnader til førstegangspatentering for SMB-er kan dekkes gjennom SkatteFUNN-ordningen.

Fortsetter som Sildre

Sildre AS vil fortsette under samme navn og med samme ledelse, bestående av Maria Solem og Hanne Grydeland. De lover at eksisterende og nye kunder fortsatt vil få bistand til å finne og søke FoU-tilskudd fra blant annet Innovasjon Norge, Forskningsrådet, SkatteFUNN og EU.

– Forskjellen blir at kundene gjennom oss får tilgang på Norges ledende kompetanse innen IP-rådgivning. Og at veien mellom finansiering til å beskytte egne prosjektresultater forkortes betraktelig, forklarer Solem.

Sildre ble etablert av gründere med 25 års erfaring innen offentlig FoU-finansiering og har raskt blitt en anerkjent aktør. Acapo Onsagers har kontorer i Norge, Sverige, Tyskland og Storbritannia, og rådgir kunder i over 130 land. Investeringsselskapet Longship, etablert i 2015, fokuserer på norske SMB-selskaper med betydelig vekstpotensial og forvalter 5,2 milliarder kroner.