Skatt

Seriegründer blir skattemigrant

Erik Langaker har startet, investert i - og solgt utallige oppstartsselskaper. Nå er han lei norsk skattepolitikk og flytter til Portugal.

Erik Langaker har lang fartstid med å starte, bygge opp og selge selskaper. Nå flytter han sørover.
Publisert Sist oppdatert

Listen over selskaper som investor og gründer Erik Langaker har vært involvert i er ikke snau. Hitechvision, Talkmore, Viken fibernett, Papirfly, omg.no, Geoknowledge, Stormgeo og Resoptima for å nevne noen. 

De senere årene har han hatt fokus på blant annet CMR Surgery som utvikler operasjonsroboter. 

Nå flytter seriegründeren til Portugal på grunn av formuesskatten, skriver Finansavisen

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Jeg driver ikke med kjøp og salg av aksjer. Jeg bygger selskaper som jeg selger etter åtte–ti år. Norge er ikke et land man kan drive med slikt, sier han til avisa. 

– Poenget er ikke at jeg skal skjermes fra å betale skatt, men jeg vil ikke betale skatt før jeg har tjent penger. Hvis det hadde vært slik i Norge ville jeg sikkert ikke ha flyttet. Men jeg kan like godt bygge selskaper i utlandet som i Norge. Det er ikke bare i Norge det finnes flinke folk. Det er flinke folk i utlandet også.

Lite tro på politisk enighet

Langaker har ikke tro på at norske politikere vil få på plass en ordning som gjør det mulig for han å fortsette praksisen. 

– Det er vanskelig å se at du kan få blokkuavhengig enighet om skatt når LO er større enn Ap, og presser dem mot venstre. Da får man aldri støtte for en allianse med Høyre om et stabilt skattesystem, som man behøver for å kunne planlegge.

I motsetning til andre nordmenn som har flyttet til Sveits, landet valget på Portugal av flere årsaker.

– Vi har hatt eiendom i Portugal i mange år. Vi har også leilighet i London ettersom jeg jobber mye i Cambridge. Men i motsetning til England og Sveits er Portugal en del av EU. Det gjør det enkelt å flytte på seg i alle retninger, og det gir et ryddig opplegg når det gjelder skatt, sier han til avisa. 

Når Finansavisen spør hvordan skattesituasjonen er i Portugal er svaret som følger:

– Den er veldig gunstig. I praksis skal jeg ikke betale skatt i Portugal de neste ti årene. Jeg må betale formuesskatt til Norge i tre år. Deretter ingenting. Jeg skal kun betale skatt når jeg tjener penger. Tjener jeg penger i England betaler jeg skatt der. Tjener jeg i Portugal betaler jeg der. Ellers ingenting, så gradvis forsvinner jeg fra Norge.