Rekruttering

Selskapene som lykkes med å ansette utviklere har en ting til felles

Børsnoterte Otovo og nyoppstartede Glint Solar er to gründerselskaper på forskjellige stadier. De forteller derimot at de har samme luksusproblem: De kan velge og vrake i tech-talent.

Gregor Gärtner ville ha en jobb med mening. Lars Bæk gikk fra en mangeårlig drømmejobb til noe som var mer risikabelt, men som føltes rett.
Publisert Sist oppdatert

For mange oppstartsbedrifter er jakten på utviklere vanskelig. Selskaper med dype lommer byr opp lønningene og tilbyr mange andre goder.

Men en type selskaper lykkes med å hente utviklere uten å tømme banken fullstendig.

Medgründer og chief produkt officer i Otovo Simen Fure Jørgensen er klar på at det er krevende for alle å rekruttere i dagens marked,

– Men til Otovo kommer søkerne som ønsker en jobb med mening. Å få solceller på alle tak er et veldig viktig oppdrag som alle her jobber hver dag for å løse. Det gjelder selvfølgelig miljøet, men også uavhengighet fra energi fra olje og gass.

– Vi ser at samfunnsoppdraget er vel så viktig som goder og hjemmekontor når kandidater velger arbeidsplass. Otovo er både en god arbeidsplass og en mulig til å bidra positivt i verden.

Ville til Norge og brant for klima-saken

Utvikler Gregor Gärtner tok jobben i Otovo for å følge opp et brennende klima-engasjement.

– Jeg var på jakt etter en jobb i Norge hvor jeg uansett hadde lyst til å etablere meg, sier han til Shifter.

Gärtner følte seg klar til å oppsøke eventyr utenfor Tyskland. Da valget falt på Oslo og Otovo, var det blant annet på grunn av et ønske om å jobbe innen energi-transformasjonen.

Tilbake i Berlin var Gärtner svært engasjert i klimasaken og deltok blant annet i Greta Tunberg-inspirerte «skolestreik for klima» eller «fredag for fremtiden» som det gikk under i Tyskland. Han har også bidratt med en egen podcast om klimautfordringene.

– Jeg har gjort mine egne studier av bakgrunnsdokumentene som klimaforskerne har lagt frem og kommet til at konsekvensene kan bli svært alvorlige, forteller han. – Og så kom jeg til at jeg ville jobbe for en arbeidsgiver som aktivt bidrar til overgangen til grønn energi.

35 år gamle Gärtner har bakgrunn som ingeniør innen lydteknikk, men har bygget på med koding og informatikk og jobbet som utvikler i Berlin i over fire år. Han tror andre arbeidsgivere kunne vært en god fit for hans tech-stack, men søkte bare hos Otovo ettersom bedriften har en forretningsmodell relatert til solceller og grønn energi.

Kompensasjonen i Otovo er ifølge ham bedre enn hva han ville fått i Tyskland, men ikke nødvendigvis så mye bedre når man tar høyde for forskjellene i levekostnader.

– Man kan ikke egentlig sammenligne fordi det er så mye som er forskjellig, sier han.

– Er du en optimist eller pessimist på klimaets vegne?

– Jeg vil si jeg er en klimarealist. Det kommer an på konteksten. Hvis man er for optimistisk, blir man gjerne ignorert, mens ingen vil høre på en som er for pessimistisk heller, så jeg er litt av begge deler.

– Rekrutteringen er den viktigste jobben

Glint Solar er et to år gammelt selskap, som spinner ut av Oslo-programmet til Antler.

COO Even Kvelland forteller at de er heldige med at de får god respons når de skal rekruttere. Han forteller at det ikke er uvanlig å få 300-400 søkere, i tillegg mottar de 5-10 åpne søknader i uken.

Han sier det ikke er lett å finne gode folk, men mener Glint har det mindre vanskelig enn andre teknologiselskaper, i hvert fall som er i en så tidlig fase som Glint.

– Rekrutteringen er den viktigste jobben vi gjør og vi er heldig som får god respons fra mange søkere, selv om det definitivt er utviklers marked, sier han.

Kvelland har noen tanker om hvorfor Glint, i likhet med Otovo, i større grad får folkene de trenger.

– Det ene er at vi jobber med innovativ og ny teknologi som skal være en liten del av løsningen til den største utfordringene verden står ovenfor. Vi har allerede kunder globalt og skal være med å akselerere utbyggingen av solkraft. Vi får henvendelser fra folk i SpaceX, Tesla og Google som sender oss åpne søknader.

Har inntrykk av at utviklere trekkes mot det grønne

En av de nyeste tilskuddene i Glint-teamet, er designer Lars Bæk. Han kommer fra stillingen som sjefsdesigner i Fiken.

Lars Bæk

– Jeg var fem år i Fiken og trivdes veldig godt der. Men så snublet jeg over en artikkel om Glint på LinkedIn. Det hørtes spennende ut.

Bæk har ikke noe tall å vise til, men han har inntrykk av at flere tech-hoder går over til grønne selskaper, som han selv.

– Jeg ser venner og bekjente hele tiden, som oppdateres Linkedin-profilen med ny arbeidsgiver. Det er påfallende mange grønne selskaper, uten at jeg vet sikkert om det er representativt, men det er inntrykket jeg har, sier Bæk.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*