Avtaler

Saudi Aramco har en lukrativ angrerett på Cognite-kjøpet

«Ukjent» klausul gir Saudi Aramco opsjon til å selge Cognite tilbake til Aker BP dersom verdsettelsen faller.

Toppsjef i Saudi Arabias Aramco Amin Al-Nasser under børsnoteringen av selskapet i 2019.
Toppsjef i Saudi Arabias Aramco Amin Al-Nasser under børsnoteringen av selskapet i 2019.
Publisert

I februar i år ble det kjent at Saudi Aramco hadde kjøpt seg inn i Cognite ved å kjøpe AkerBPs andel i selskapet, tilsvarende 7,4 prosent.

Det skjedde etter at Cognite i juni 2021 landet en runde som løftet verdien til over 1 milliard dollar, og en (noe omstridt) enhjørningstittel.

Verdsettelsen på Cognite da det saudiske selskapet kom inn, var over 13 milliarder kroner, som skulle tilsi at aksjeposten skiftet eier for rundt milliarden.

Kalte kjøpet en tillitserklæring

Styreleder i Cognite og konsernsjef i Aker ASA, Øyvind Eriksen, uttalte den gangen at «transaksjonen er en tillitserklæring til Cognite og selskapets potensial for å omstille industrien med teknologi».

Men det er uklart hvor langt Saudi Aramcos tillitserklæring egentlig strekker seg. I en liten oppføring i førstekvartalsrapporten til AkerBP vises det til en ukjent klausul hektet ved avtalen.

Den innebærer at Saudi Aramco kan selge tilbake andelen sin til AkerBP til 70 prosent av verdien de kjøpte for innen november 2024. Saudi Aramco har dermed sikret seg en svært god avtale om begrenset nedside og teoretisk uendelig stor oppside.

Ukjente detaljer i avtalen

Analytiker i Sparebank1 Markets Teodor Sveen Nilsen sier til Shifter at han ikke var klar over avtalen, men at det ikke er veldig uvanlig å bruke en slags opsjonsavtaler ved salg.

– Det vanskelige her blir vel å vurdere verdien av Cognite så lenge det ikke er børsnotert. Antar det må ligge noen detaljer om for eksempel inntjening i salgsopsjonen, sier han.

Girish Rishki har tatt over sjefsjobben etter John Markus Lervik.
Girish Rishki har tatt over sjefsjobben etter John Markus Lervik.

Shifter har forespurt AkerBP om flere detaljer fra avtalen og fått følgende svar fra pressetalsperson Ole-Johan Faret.

– Som beskrevet i kvartalsrapporten for Q1-22 er det inkludert en opsjon til november 2024. Detaljene i avtalen er underlagt konfidensialitet, og vi er dermed forhindret fra å gi ytterligere detaljer rundt betingelser eller andre forhold – utover det som fremkommer i kvartalsrapporten.

Sterk vekst i 2022

Det gjenstår å se hvordan verdien på Cognite utvikler seg og om opsjonen blir utøvd. Et sterk oljemarked vil muligens styrke selskapet som har flere kunder innen olje- og gass. I juni ble det blant annet kjent at Aramco og Cognite skal samarbeide om et felles digitaliseringsprosjekt, CNTXT, i Saudi Arabia.

– CNTXT vil bidra i digitaliseringen av offentlig og privat sektor i Saudi Arabia. Prosjektet blir en viktig katalysator for kongedømmet, uttalte Ahmad A. Al-Sa´adi i Saudi Aramco.

Mannen som bygget opp Cognite fra innsiden av Aker-systemet, John Markus Lervik, gikk av som toppsjef i april og ble erstattet av Girish Rishi som nå har tatt selskapet gjennom sitt første kvartal som leder.

I en oppdatering på sosiale medier sier Rishi at Cognite i andre kvartal 2022 leverte en årlig vekst i bookinger på over 100 prosent (triple digits growth).

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*

Powered by Labrador CMS