Krig i ukraina

– Så er det noen som ikke vil dra, og da skjønner du hva jeg mener

Lema Salamov i det norske selskapet LogiqApps har lagt ned all aktivitet med umiddelbar virkning for å koordinere evakuering av ansatte i Ukraina. – Kundene spør hvordan de kan hjelpe.

Lange køer på vei ut av Kyiv torsdag morgen. Lema Salamov koordinerer evakueringen av ansatte i Ukraina.
Publisert Sist oppdatert

– Det er en svært krevende situasjon. Men vi kan ikke annet enn å prøve.

Lema Salamov er gründer og daglig leder i LogiqApps AS med hovedkontor i Oslo. LogiqApps leverer entreprise-løsninger til SMB-markedet og er registrert Microsoft-partner. Selskapet har utstrakt samarbeid med en rekke lokale ukrainske selskaper.

Når Shifter tar kontakt har Salamov akkurat informert kundene sine i Norge om situasjonen og at alle leveranser stopper umiddelbart.

– Nå jobber vi for å koordinere alle de vi kan evakuere og som vil dra, sier han. – Så er det noen som ikke vil dra, og da skjønner du hva jeg mener. – De blir igjen for å slåss.

Salamov har innført en rekke tiltak og har flere på listen. Ettersom selskapet har folk spredt i hele Ukraina, fokuserer han først på de nærmest grensen.

– Nå er målet først å få lokalisert ansatte i Kyiv-området og flytte de nærmere grensen mot Polen, sier han. – Deretter har vi flere opsjoner.

Mens meldinger om angrep fra Nord, Sør og Øst i Ukraina hagler inn, forsøker Salamov å bli oppdatert på situasjonen. Fortsatt er det uklart hva menn i stridsdyktig alder er forventet å måtte gjøre.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*

– Vi har enkelte ansatte som formelt sitter i reservestyrkene. De har ingen planer om å forlate Ukraina. Så har vi andre igjen som ikke har fått samlet hele familien, foreldre, besteforeldre og sånn. Mange sitter fast i lange bilkøer.

Shifter hører fra andre kontakter i Ukraina at køene ved bensinstasjonene også er svært lange.

Salamov forteller at han er rørt over støtten han har fått fra sine norske kunder i morgentimene.

– Vi har fått veldig god støtte fra alle sammen. Ingen har kommentert at vi stanser leveringene med annet enn støttende ord, forståelse og tilbud om hjelp. De spør om det er noe de kan gjøre. Det er rørende å kjenne på solidariteten i denne vanskelige tiden.