deeptech

Røkke slår følge med Antler, TRK og Startuplab i «industri 4.0»-startup som utfordrer etablert milliardmarked

Otee har vokst fra to til åtte siden starten i 2022. Nå henter de 14 millioner kroner fra skarpskodde investorer. 

Gründerne i OTee Henrik Pedersen og Radek Janik.
Publisert Sist oppdatert

Etter å ha jobbet så og si hele karrieren for elektro- og automasjonsgiganten ABB, fikk Henrik Pedersen, en av to OTee-gründere, de siste årene frihet til å bygge nye løsninger i markedet.

PLC

  • OTee ble grunnlagt i 2022 og tilbyr en industriell engineering-plattform for design, utplassering og håndtering av virtuelle kontrollsystemer basert på åpen arkitektur og standarder. 

  • Selskapets løsnigner strekker seg over de fleste industrier og er bygget på såkalte virtuelle Programmerbare Logiske Controllere (vPLCs)

  • En PLC er en type datamaskin som brukes i industriell automatisering for å styre ulike prosesser og maskiner. Tradisjonelle PLC-er er fysiske enheter som installeres i industrielle miljøer for å overvåke og kontrollere produksjonsutstyr, maskiner og prosesser. 
  • De leser inngangssignaler fra ulike sensorer, utfører logiske operasjoner basert på disse inngangene, og gir utgangssignaler for å kontrollere maskiner eller prosesser. 
  • I motsetning til tradisjonelle, fysiske PLC-er, eksisterer vPLCs hovedsakelig som programvare.

– Dette er nok et eksempel på den klassiske gründerhistorien om en gærning som har sett et problem som selskapet han jobber for ikke er i stand til å løse, sier han.

Startupen OTee skiller seg ut ved å tilby kontrollsystemer for automasjon (OT) gjennom en såkalt SaaS-plattform (skybaset programvare med abonnement). 

Plattformen er bygget på en arkitektur som skiller programvaren og maskinvaren og skal gi bedre vern mot cyberangrep (se faktaboks). 

Målgruppen er millioner av automatiseringsingeniører globalt. 

Det innebærer at selskapet utfordrer de etablerte gigantene.

– Selskaper som ABB og Siemens gjør det utrolig bra i dag med den tradisjonelle modellen sin. Det fungerer! Å endre på dette tror jeg ikke vil gi mening for dem strategisk, da det vil kreve en omstrukturering av en annen verden. Men de kommer til å ha sin plass i dette markedet i lang tid fremover, sier Pedersen.

Brukte kontaktene til CTOen

På Antler-programmet fant han med-gründer Radek Janik fra Polen. 

– Hvis man snakker om skyteknologi til OT-kunder vil første skepsis alltid være cybersikkerhet, sier Pedersen. – At jeg fant Radek, som har 17 års erfaring fra nettopp det feltet, fungerte helt utrolig bra for meg. 

Han forteller at Janik har jobbet med AI siden «før det ble kult».

– Han er en råsterk CTO som ikke bare er en hands-on koder, men han har tilgang på enormt talentfulle folk over hele verden og er en utmerket leder.

– Hva har dere vektlagt i byggingen av teamet? 

– Tre av utviklerne har jobbet med Radek tidligere. Vi trengte en OT-spesialist, og fant Tord van Delft som har bakgrunn fra Goodtech. Han har vært en viktig brikke for oss. 

Gründerne i OTee, Radek Janik og Henrik Pedersen.

Teamet er i utgangspunktet bygget opp av personer som skal dekke klart definerte behov i selskapet. 

Samtidig har gründerne forsøkt å holde døren åpen for at et talent skal kunne rekke opp hånden og overtale dem om at akkurat deres egenskaper er det selskapet trenger fremover. 

– Vi fant for eksempel Mahya Darbandsari som er en fantastisk ressurs som har blitt selvgående i rekordfart!

I dag er de åtte. To fra Ukraina, to fra Polen, en fra Iran, to fra Norge, og en som nylig kom til fra Tyskland. 

Sistnevnte, Jan Land, har bakgrunn fra DNV og kommer fra stillingen som produksjef i kraftdata-selskapet Volue. Nå er teamet satt til neste fase.

Den kommer til å handle om å ta produktet til markedet og rigge til en SaaS-organisasjon. Men før den tid, skal produktet vises frem på diverse messer for industri 4.0 i Europa.

– Vi er valgt ut som en av 100 deeptech startups av 4500 som skal få vise frem teknologien vår under Hello Tomorrow Global Summit i Paris 20. mars. Det blir en kjempedeadline for oss. I tillegg skal vi vise frem løsningen vår på industrimessen i Hannover i slutten av april. 

Runway og Superangel ledet runden

Selskapet lukket nylig en runde på 14,3 millioner kroner. Investeringen ble ledet av Aker og Kjell Inge Røkkes venturekapitalfond RunwayFBU og det estiske fondet Superangel

Antler, StartupLab og engleinvestorer som Gunnar Evensen, Trond Riiber Knudsen, Snorre Larsen og Olav Slupphaug deltok også i runden. 

Verdsettelsen er ikke offentliggjort, men Pedersen mener den har gjort alle parter fornøyd.

Investeringsdirektør i RunwayFBU, Peder Hjermann, har fulgt OTee siden 2022 og er imponert over hvordan teamet har jobbet utrettelig for å løse nøkkelproblemer innen operasjonell teknologi i dag. 

– Etter vår mening kan den åpne standard SaaS-plattformen låse opp den sanne kraften av industriell automatisering og nye muligheter innen kunstig intelligens og maskinlæring. Det strategiske partnerskapet med RunwayFBU og Superangel gir ikke bare betydelig økonomisk støtte, men også tilgang til et omfattende industrielt nettverk, sier han.

Investorene var interesserte, men avventende

For Pedersen ble kapitalrunden en spesiell opplevelse. 

Mens interessen rundt selskapet var sterk helt fra begynnelsen, satt investorene på gjerdet. Det falt på Pedersen å oppdatere og sørge for å holde interessen ved like. 

– Når én først falt på plass, skjønner alle de andre at toget er i ferd med å gå, og så blir det et sabla kjør. 

Han vil ikke klage på klimaet i kapitalmarkedet, OTee har vært blant de mer privilegerte. Men han legger heller ikke skjul på at det har vært tøft også for dem. 

– Det har vært utfordrende å konvertere all interessen til konkret term sheet. 

Neste runde, når den sparkes i gang, vil trolig gå unna raskere, hele 30 internasjonale VCer har uttalt interesse om å få delta.

Konkurransen fra utlandet

Et deeptech-selskap som OTee, som ikke bare leverer en ny tjeneste, men utfordrer en etablert forretningsmodell, har ofte ikke så mange konkurrenter. Pedersen synes selv det er vanskelig å forutse hvordan konkurransesituasjonen vil utvikle seg fremover. 

Noen konkurrenter har han nok identifisert. 

I industri 4.0-bevegelsens hjemland, Tyskland, vokser Software Defined Automation raskt. De ligger trolig noen år foran OTee i løypa. I november 2022 hentet selskapet 10 millioner dollar, om lag 100 millioner kroner, i såkornrunden sin hvor blant annet en av verdens største venturefond, Insight Partners, kom inn som investor. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Som mange andre gründere har Pedersen et todelt syn på konkurrentene.

– Ingen som er ærlige, elsker konkurranse. Men industriell automasjon er et marked på 200 milliarder dollar. Når det skal endres fra dagens forretningsmodell til en skybasert programvaretjeneste, trenger vi både venner og konkurrenter til å dra og dytte oss fremover, sier han. 

Får henvendelser fra forskjellige hold

Løsningen kan fungere for mange forskjellige industrier. Pedersen viser til at flere kunder banker på døren for tiden. 

– Vi får en del henvendelser fra en rekke forskjellige aktører, alt fra energi, akvakultur til vann- og avløp. Vi har hatt kontakt med et fransk logistikkselskapet også. De har alle behov for en form for sanntidsstyring, og løsningen vår fungerer på tvers av industrier.

En bransje som vil bli holdt på armlengdes avstand, i hvert fall til Otees løsninger er mer modne, er sikkerhetssystemer hvor det er fare for liv og helse. 

– Det er noe vi ikke starter med i denne fasen, sier Pedersen.