arbeidsliv

Remarkable tester ut nytt hurtigspor for utenlandske arbeidstakere

I snitt tar det 37 uker å få på plass en arbeidstaker utenfor EU. Nå skal ventetiden kuttes til tre dager.

Byråd Rina Mariann Hansen (Ap).
Publisert

Oslo kommune har tatt initiativ til å drastisk kutte ventetiden for internasjonale arbeidstagere som ønsker å arbeide i Norge. 

Det melder E24.

I dag tar det i gjennomsnitt 37 uker fra en arbeidstager utenfor EU signerer en arbeidskontrakt, til alt er på plass for vedkommende i Norge. 

Målet er nå å redusere denne tiden til bare tre dager ved hjelp av en ny digital løsning. 

Tiltaket kommer som en respons på tilbakemeldinger fra næringslivet om at den nåværende prosessen er «oppsiktsvekkende gammeldags» og tungrodd, med mange utfordringer både for arbeidsgivere og de internasjonale arbeidstagerne selv.

Rina Mariann Hansen, byråd for næring og eierskap i Oslo kommune, har ledet arbeidet med denne digitale løsningen. Hun påpeker overfor nettstedet at dagens system krever at arbeidsgivere navigerer gjennom en labyrint av byråkrati, noe som skaper unødige forsinkelser og frustrasjon. 

Den nye løsningen, som altså først er blitt klar etter at Arbeiderpartiet har ledet byrådet i Oslo siden 2015, vil forenkle prosessen ved at arbeidsgivere kan verifisere kandidater digitalt, uten behov for flere møter og papirbasert dokumentasjon.

Oslo kommunes hurtigspor til arbeidstillatelse

  • Arbeidsgiver som ønsker utenlandsk arbeidskraft prekvalifiseres av Oslo kommune.
  • Arbeidsgiver verifiserer kandidaten gjennom arbeidskontrakten. Kandidaten bruker en digital lommebok, og trenger derfor ikke å søke hver etat, fordi arbeidskontrakten gjenbrukes gjennom den digitale løsningen.
  • Dokumentasjonen er laget på grunnlag av arbeidskontrakt og UDIs skjema «Offer of employer». Det betyr at løsningen ikke krever lovendringer eller nye grunnlag for oppholdstillatelse.

Kilde: Oslo kommune

Gründer Karen Dolva, med erfaring i å hente internasjonal kompetanse, opplevde at det tok seks måneder før hennes selskap, No Isolation, kunne utbetale lønn til en nyansatt fra Iran. En midlertidig og upraktisk løsning ble bruk av lån.

Flere store norske selskaper skal teste den nye digitale løsningen. Blant disse er teknologiselskapet Remarkable

Hvis piloten viser seg vellykket i Oslo, vil løsningen bli rullet ut nasjonalt. 

Håpet er at tiltaket skal tiltrekke flere kvalifiserte internasjonale arbeidstagere til Norge.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.