arbeidsliv

Rekordmange unge vet ikke hva de vil bli

Halvparten av 15-åringene vet ikke hva de vil bli, viser en ny undersøkelse. Nordmenn er mer usikre enn andre.

Ungdom er mer usikre på hva vil, sammenlignet med for ti år siden.
Publisert

Det kan få konsekvenser for fremtidig arbeidsliv, skriver Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) i en pressemelding. 

En fersk internasjonal undersøkelse viser at norske elever er blant de mest usikre når det gjelder fremtidig yrkesvalg. 

Nesten halvparten av 15-åringene vet ikke hva de vil jobbe med i fremtiden. 

– Dette er nesten en dobling sammenlignet med for ti år siden, sier Ingjerd Espolin Gaarder. Hun er leder for Kvalitet i karriereveiledning i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).

Det er to grupper som er særlig i tvil - lavt presterende elever og elever fra ressursterke hjem. 

– Dette utfordrer forestillingen om at det bare er elever med svake forutsetninger som trenger støtte i karriereutvikling, sier Espolin Gaarder.

HK-dir viser til forskning som viser at elever som ikke har begynt å tenke på karrierevalg i 15-årsalderen, har større sannsynlighet for å få lavere inntekt. De står også oftere uten jobb i starten av voksenlivet.

– Det handler ikke om at ungdom skal velge én vei for resten av livet, men at de utvikler refleksjoner og forståelse for sammenhengen mellom skole, utdanning og arbeid, sier Espolin Gaarder.

Undersøkelsen viser at svenske elever er litt tryggere på valgene sine, mens danske og finske ungdommer er enda mer i tvil enn de norske. 

Norske elever får mer karriereveiledning enn jevnaldrende i andre OECD-land. Nesten to av fem har fått dette. 

– Det er bra at mange norske elever får veiledning og informasjon, men målet er jo at alle skal få det. Samtidig viser tallene at mange fortsatt er usikre på fremtiden. Så vi har fortsatt en jobb å gjøre, sier Espolin Gaarder.

Tallene fra Samordna opptak nylig viste at tech-studier faller til laveste nivå siden 2018.