Statssekretær Jørgen Næsje (Frp) avviser at regjeringen jakter selskaper som har fått Skattefunn-støtte i strid med EØS.

Regjeringen jakter ikke tilbakebetaling av Skattefunn

Enkeltsaker behandles ikke når regjeringen nå gjennomfører en undersøkelse av eventuell feil bruk av Skattefunn.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av november sendte regjeringen ut nye retningslinjer for tildeling av Skattefunn-midler, som i praksis innebærer en kraftig innstramming for oppstartselskaper.

Endringene kommer etter avsløringer om at flere norske selskaper kan ha fått tildelt midler eller skattelette i strid med EØS-regelverket om statsstøtte til selskaper i "vanskeligheter".

Et av de mest problematiske kravene er at for mange små og mellomstore bedrifter eldre enn tre år, ikke kan ha brukt opp halvparten av den innskutte egenkapitalen. Nå frykter mange i oppstartsmiljøet at virkemiddelet i praksis fjernes for de aller fleste startups.

Blant de bekymrede er gründer og leder av inkubatorselskapet Get Started, Mads Haaland-Paulsen, som har skrevet et innlegg om problematikken i Shifter.

– De første årene kjennetegnes med underskudd. Denne fasen varer gjerne tre til syv år og er en helt naturlig del av oppstartreisen, påpeker han.

Haaland-Paulsen mener EØS' definisjon av selskaper i vanskeligheter er "uheldig og misvisende".

Jakter ikke tilbakebetaling

Samtidig med de nye retningslinjene, varslet regjeringen at de fremover vil innhente informasjon om støtte som potensielt er gitt i strid med EØS-reglene også tilbake i tid.

Mange selskaper frykter at denne prosessen fører til krav om tilbakebetaling av millionbeløp som allerede er brukt opp. Til sammen kan det gjelde en halv milliard kroner.

Men regjeringen jakter ikke enkeltsaker- og selskaper, slår statssekretær Jørgen Næsje (Frp) fast.

– Formålet med denne undersøkelsen er å analysere omfanget av slik eventuell støtte, og hvordan dette eventuelt kan ha påvirket det indre markedets funksjon. Denne undersøkelsen har ikke som formål å identifisere enkeltselskaper som kan ha fått støtte i strid med forbudet i Gruppeunntaksforordningen. Undersøkelsen vil altså ikke innebære behandling av enkeltsaker, skriver han i en e-post til Shifter.

For de som har fått prosjekter godkjent i år, og skal garantere for at de ikke er i trøbbel gjennom egenerklæring i neste skatteoppgjør, vil Skatteetaten foreta kontroller som vanlig, opplyser statssekretæren.