INVESTERING

Private investorer trakk seg fra nordnorsk Investinor-fond, nå skrotes prosjektet

Men Investinor får beholde bevilgningen på 200 millioner kroner.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).
Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2021, ble det bevilget 200 millioner kroner til et nytt investeringsfond i Nord-Norge. Fondets formål skulle være å bedre kapitaltilgangen og fremveksten av gode forvaltermiljøer i nord.

Fondet skulle ha en minimumsstørrelse på 400 millioner kroner, og staten skulle gå inn med inntil halvparten av pengene.

– Vi har stor tro på at det finnes kompetanse og kapital i nord som kan dra nytte av tiltaket, sa daværende næringsminister Iselin Nybø (V).

Investinor fikk oppdraget med å lyse ut forvaltningen. Høsten 2022 kom det frem at flere private investorer som i utgangspunktet ville bidra, trakk seg ut i protest mot regjeringens såkalte lakseskatt.

– Dette er en beklagelig utvikling. Vi var svært nær ved å kunne lansere fondet, og hadde allerede fått mesteparten av den private kapitalen samt et kompetent forvaltningsteam på plass, sa daværende fungerende administrerende direktør Ann-Tove Kongsnes i Investinor, og varslet at de ville gå i dialog med departementet om alternative løsninger.

Nå er det klart at de ikke har lykkes med å skaffe tilstrekkelig med privat kapital, og av revidert nasjonalbudsjett får det frem at regjeringen vil skrinlegge prosjektet.

I stedet foreslår regjeringen at de tidligere bevilgede midlene benyttes til Investinors fonds- og matchingmandat, øremerket til forvaltningsmiljøer og prosjekter i Nord-Norge.

«Dette mandatet er nylig evaluert med godt resultat,» heter det i budsjettet.

Innenfor dette mandatet kan Investinor investere i fond, gjennom syndikerte strukturer og ved matching av private investorer. Investeringene skal rettes mot bedrifter i venturefasen og tidligere utviklingsfaser. De private forvalterne eller investorene skal stå for utvelgelsen og oppfølgingen av investeringsobjektene. I tillegg åpner mandatet for at man kan bidra til felles investeringsinitiativer med InvestEU og andre Nordiske land.

En forutsetning for investeringer i fond som opererer i større deler av Norge eller flere land, må ifølge regjeringens forslag være at minimum en andel tilsvarende Investinors eierandel investeres i Nord-Norge.

Ettersom midlene allerede er tilført Investinor og budsjettert med samme fordeling mellom risikokapital og øvrig kapital, foreslås ingen endringer i bevilgninger på dette punktet.

– Jeg er glad for at vi har funnet et en god løsning for å bedre kapitaltilgangen og framveksten av forvaltermiljøer i nord. Investinor sine fonds- og matcheinvesteringer leverer gode resultater, og dette forslaget betyr at pengene raskt kan settes i arbeid, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS