mobilitet

Posten ruller ut ny fortausrobot

Tester igjen hvordan roboter kan bidra i fremtidens logistikk.

Roboten kjører selv til restaurantene og henter varene som kundene har bestilt.
Publisert Sist oppdatert

Robotene vil gjennom fire uker i november og desember være synlige på Aker Brygge.

Tre ganger om dagen hentes bestillingsvarer hos to restauranter, Winther og Asia.

Derfra blir varene fraktet til Postens distribusjonsenhet på Filipstad før de blir sendt videre ut til kundene med bud.

– Vi er i gang med et prøveprosjekt der to selvkjørende roboter ruller rundt på Aker Brygge og henter varer fra restauranter som kunder har bestilt gjennom den digitale markedsplassen Amoi, sier pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten Norge.

Amoi er en digital markedsplass som er heleid av Posten Norge.

– Sammen med våre samarbeidspartnere ønsker vi å se og lære om mulige fremtidige bruksområder for denne typen selvkjørende teknologi som både kan bidra til enklere logistikk og mindre støy i bybildet, sier Tjønndal Pettersen videre.

– Samspill mellom mennesker og roboter

De selvkjørende robotene leveres av det indisk-amerikanske selskapet Ottonomy og har en lastekapasitet på 80 kilo. Egenvekten er 100 kilo og farten under transporten på Aker Brygge er begrenset til 6 km/t, opplyser Posten.

– Selvkjørende fortausroboter er tidligere blitt testet ut av andre selskaper med levering direkte til kunden, sier Sven Richard Tønnessen i Postens avdeling for fremtidsteknologi, som står bak prosjektet.

– I vårt prosjekt ønsker vi å se hvordan robotene kan bli en del av Postens fremtidige transportløsninger. Det vil derfor være våre eksisterende bud som leverer varene til mottageren – mens roboten tar seg av deler av transporten underveis. Dette samspillet mellom mennesker og roboter byr på mange nye muligheter

Posten testet i 2018 også en selvkjørende brev- og pakkerobot. I kulissene sto det norske oppstartsselskapet Buddy Mobility og gründer Morten Theiste.

Etter to uker ble det full stopp.

– Vi tar med oss verdifull innsikt i vårt videre innovasjonsarbeid, uttalte Tjønndal Pettersen om prosjektet med Buddy Mobility.

Les hele saken.

Motta nyhetsbrev fra Shifter

Ja, takk!