F.v. Einar Kirkebø i Posten, Lars Syse Christiansen i Wanda og Tom Arnøy i Proventure.

Posten debuterer som ventureinvestor i Norge: Satser millioner på Wanda

Proventure med Zedge-gründer Tom Arnøy i spissen ledet en investeringsrunde på 16 millioner kroner i lagerselskapet Wanda. De har fått med seg den 373 år gamle ferskingen Posten og flere stjernegründere.

Publisert

Nylig åpnet medgründerne i henholdsvis Otovo og Heydays, Lars Syse Christiansen og Mathias Haddal Hovet, opp om sin nye startup: lagerselskapet Wanda.

I sommer hentet selskapet 16 millioner kroner til satsingen.

Bak investeringen står det nye presåkornfondet til rutinerte Proventure, med Zedge-gründer Tom Arnøy bak roret. De står for vel 60 prosent av summen, eller 9,6 millioner kroner. Fra før har fondet blant annet satset penger på My Voice.

Med seg har de fått tradisjonsrike Posten. De satser i underkant av fem millioner kroner på selskapet. Det gir dem eierskap på rundt 10 prosent av aksjene i selskapet. Investeringen er den første venturesatsingen til posten i Norge, og deres andre totalt.

Heretter kommer de imidlertid til å øke venture-aktiviteten i Norge betraktelig, forteller direktør for M&A og venture i Posten, Einar Kirkebø.

– Det handler ikke hovedsakelig om penger. Da hadde vi gått bredere i venture. Det er for å tilføre kompetanse og få lærdom. Det skjer så mye i kundegrensesnittet innen logistikk nå, og vi har mange egne innovasjonsaktiviteter, men vi tror ikke at vi sitter på alle de beste ideene og alltid det beste teamet. Så da er dette en fin måte for Posten å knytte til seg kompetanse og å være med på å videreutvikle bransjen, sier han.

Etter emisjonen prises Wanda etter Shifters beregninger til i underkant av 50 millioner kroner.

Gründer-profiler på laget

Ifølge Wanda-gründer Syse Christiansen representerer Proventure og Posten nøyaktig det de lette etter i en investorgruppe, med venturepenger og industriell kompetanse.

– Men også hele den industrielle kompetansen som Posten representerer i Norge og i andre markeder i Norden er viktig for oss, sier han.

– Det er også vi opptatt av, å bygge et sterkt investorkonsortium, sier Arnøy i Proventure.

I tillegg til Proventure og Posten, har Bjarne Melbye og Fredrik Winthers Tomorrow Today (2M2D) vært med på emisjonen. Det har også Otovo-gründer Andreas Thorsheim og Kolonial-gründer Karl Munthe-Kaas.

Administrerende direktør Ove Sætre i Bring Express Norge går inn i styret til Wanda.