VC-fond

«Polens NTNU» starter VC-fond for å hjelpe studentenes egne startups

Polen følger opp Tyskland og Hellas med universitets-eid VC-fond for å hjelpe oppstartsbedrifter i tidlig fase.

Skyskrapere i Warsawa. Nå satser byens tekniske universitet på at en deres eget VC-fond vil bidra til at flere gründere blir i Polen. Det er ikke universitetet vi ser på bildet.
Publisert Sist oppdatert

Warszawa Teknologiske Universitet blir ansett som Polens beste for ingeniører. Nå lanserer de landets første VC-fondet grunnlagt og støttet av et teknisk universitet, med fokus på deep-tech, skriver Sifted.

Polen har tidligere opplevd at landets gründere reiser utenlands for å starte selskaper, nå håper universitetet at tiltaket kan bidra til å snu trenden. 

Prosjektet har fått det navnet Warszawa University of Technology Investment Factory (WUT IF), og skal støtte akademiske gründere med kapital, teknisk ekspertise og tilgang til ulike forskerteam ved universitetet. Lignende prosjekter for å støtte såkalte «spin-outs» foregår i større skala andre steder i Europa, blant annet i Hellas og Tyskland.

Robert Sitnik, partner i fondet, mener venturekapital-miljøet i Polen har manglet eksperter med evnen til å evaluere teknologi i spesifikke og smale områder. WUT IF ønsker å utnytte universitetets ekspertise og akademiske fundament for å fylle dette «hullet», spesielt innen deeptech-sektoren.

Avslappet tidsramme  

Målet er å investere i 18 oppstartsbedrifter over de neste tre til fem årene, med fokus på tidlig stadiet og selskaper som stammer fra universiteter over hele Polen. 

Investeringene vil variere fra 120-260 000 dollar, og fondet opererer som et evigvarende fond, noe som gir en mer avslappet tidsramme for å returnere kapital til investorene 

Mens WUT IF ser at deres målrettede tidlig-investeringer muligens ikke er nok for å støtte kapitalintensive deeptech-startups alene, er ideen at å sam-investere med andre VCer som kan tilby større beløp.

Denne saken er skrevet med hjelp fra ChatGPT og desket av Shifters journalister. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.