ENERGI

Otovo sikrer over én milliard kroner i lån og rettet emisjon

Både omsetningen og underskuddet mer enn doblet seg i fjerde kvartal. Nå fyller solselskapet til gründer Andreas Thorsheim opp bankkontoen.

Andreas Thorsheim er gründer og administrerende direktør i Otovo.
Publisert Sist oppdatert

Det Oslo Børs-noterte solcelle- og batteriselskapet Otovo omsatte for 205 millioner kroner i fjorårets siste kvartal. Resultat før skatt landet på minus 97,9 millioner, ifølge rapporten for fjerde kvartal, som ble publisert onsdag morgen.

Dermed var inntektene litt mer enn dobbelt så høy som samme periode året før, mens underskuddet økte med 159 prosent (fra minus 37,8 millioner kroner).

Detaljene i låneavtalen

  • Otovo har sikret bankfinansiering på opp til 50 millioner euro som løper over to år med opsjon om et tredje år.
  • Avtalen inkluderer mulighet for å øke med ytterligere 50 millioner euro, men dette har ikke bankene forpliktet seg til.
  • Renten er 3-måneders Euribor med 3,5 prosentpoeng påslag. For tiden tilsvarer dette 5,95 prosent.
  • Finansieringen stiller følgende krav til selskapets nøkkeltall (covenants): EK-andelen i balansen kan ikke være lavere enn 30 prosent, samtidig som totale lån ikke kan overstige 20 prosent av bokført egenkapital (loan to value <80 %), rentedekningsgraden må være over 1,2 og det skal være likviditet i selskapet til minst 3 måneders drift.

Nå varsler Otovo at de fyller kassen med 1,3 milliard kroner. Det bekrefter selskapet i en børsmelding.

– Vi skal bygge 12.500 solcelleanlegg i Europa, sier Thorsheim til Shifter. Til sammenligning bygget Otovo 2.200 anlegg i fjerde kvartal i fjor.

Mesteparten av pengene, 100 millioner euro eller 1,1 milliard kroner, hentes som lån fra DNB og Sparebank 1 SR. Dermed syvdobler selskapet gjelden sin.

– Man vil jo hente minst mulig egenkapital. Det er ikke alltid gründere forstår det. Men faktum er at emisjoner er utvanning, og egenkapital er dyrt. Vi ser at mange emisjoner skjer på lave kurser og med stor utvannende effekt på gründere og på de aksjonærene som ikke er med. Gjeldspakken vi har dobler egenkapitalavkastningen i porteføljen vår, som går fra 20 til 40 prosent, forklarer Thorsheim.

I tillegg utsteder selskapet nye aksjer i en rettet emisjon på 200 millioner kroner. Denne kapitalinnhentingen er garantert av hovedaksjonær AxSol (solenergiselskapet til deyt svenske konsernet Axel Johnson), men også Nysnø Klimainvesteringer, Agder Energi Invest, og Obos har gitt beskjed om at de vil følge opp sine andeler i selskapet.

Prisen er satt til 19,88 kroner, som er rett over sluttkursen tirsdag (19,7 kroner).

– Det er en emisjon som skjer til en premie. Vi ville ha svar på alle spørsmål om fremtidig finansiering. Gjeldspakken er stor, men ikke alene tilstrekkelig for å finansiere 2023. I dag kommer vi med alle svarene, sier Thorsheim.

I børsmeldingen holder Otovo fast ved målsetningene som tidligere er kommunisert: minimum en dobling av omsetningen og lønnsomhet på ebitda-nivå (før skatter, avgifter og nedskrivninger) i seks land i løpet av første halvår 2023.

Deretter skal lønnsomheten opp i et marked etter det andre, før Otovo skal være lønnsomt (igjen på ebitda-nivå) i alle sine 13 markeder ved utgangen av 2024.

I meldingen bekrefter Otovo også at de vil flytte fra Euronext Growth-listen til hovedlisten på Oslo Børs i februar.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!