Sommerspalten 2023

Otovo-Andreas: – Vi har ikke fått bedre tid av å være tafatte i avkarboniseringen

Shifter intervjuer daglig en ny investor/gründer gjennom sommerferien. Dagens gjest er Andreas Thorsheim i Otovo som forteller om tips for å takle oppsider og nedsider ved å være gründer, spansk ekspansjon, politikk og skjønnlitteratur.

Når Andreas Thorsheim ikke jobber med å fange solenergi nyter han gjerne sola på stranda med en skjønnlitterær bok
Når Andreas Thorsheim ikke jobber med å fange solenergi nyter han gjerne sola på stranda med en skjønnlitterær bok
Publisert

Kan du introdusere deg selv og hva du jobber med i to setninger? 

– Jeg får investorer til å investere i, talenter til å jobbe med og husholdninger til å bytte til solenergi og batterier. Jeg tror det vil hjelpe miljøet, spare penger og gjøre folk rike.

Hva er din drømmeferie?

– En beach shack, nok vin, et par sykler og noen gode bøker i godt selskap, en sykkeltur unna et hyggelig bysentrum. Kjenner behov for litt ro denne sommeren. 

Kan du fortelle om noe du har fått til det siste halvåret som du er stolt av?

– Vi har etablert et operasjonssenter i Madrid der vi nå betjener hundrevis av prosjekter over stort sett hele Europa. Det er dritkult at vi får dette til, og åpner mange muligheter for Otovo.

Hva er den største utfordringen dere står overfor nå? 

– Otovo har store vekstambisjoner samtidig som vi bryter gjennom på lønnsomhet. Nå er de etablerte markedene våre lønnsomme og markedsplassen som helhet er lønnsom, så nå gjelder det å bringe de ferskeste landene og hele selskapet i pluss. 

Hvilke politiske partier mener du gjør den beste og verste jobben for nyskapning i næringslivet? Og hvorfor?

– Det er gode enkeltpolitikere i de fleste partiene i Norge, og det skal vi være happy for. Vi har bra folk som gidder å engasjere seg i politikk i dette landet, og det gjør debattene våre mindre polariserte, mer intelligente og resultatene gjennomgående bedre for landet vårt. 

– Men vi har en stor utfordring i at det er vanskelig å få til noe nytt og få til genuin bedring på kort tid. Se på hvor vrient det er å få bygget ut ny kraft i Norge - alle kraftformer har en eller annen svakhet, og da blir nei-kreftene mot den svakheten sterkere enn alle argumentene for. Det er synd. 

Hvor stort/internasjonalt må man tenke i 2023?

– Det heter GLOBAL oppvarming, og det er og blir det største temaet også i 2023. I uke 27 opplevde vi de fire varmeste dagene registrert på 125.000 år på jorda, det er noe å tenke på. Vi har ikke fått bedre tid av å være tafatte i avkarboniseringen.

Hva er det beste/verste med å være gründer? Hva gjør du for å takle det?

– Det beste er å se kollegaene i hele Europa dele morsomme bilder av alt det hyggelige og kule og smarte de finner på. Denne uka hadde kollegaene i Madrid en samling på pizzarestaurant med de 16 nasjonalitetene de har på kontoret der, mens gjengen i Milano hadde besøk av drifts- og salgssjefene fra Berlin, Zurich og Wien, og hadde først opplæring og så en stor fest. Sånt blir jeg glad av å se. På den negative siden: Man må være innstilt på en del fighting om man skal lykkes med å etablere noe radikalt nytt. Det kan være tungt å bære over tid, og man må være sterk i troen på at det man bygger vil virke og gjøre ting bedre.

Hva er en bok alle gründere/investorer bør lese? 

– Les mer skjønnlitteratur. «When we cease to understand the world» er et herlig sted å starte for de som vil ta tankene vekk fra selvhjelps- og ledelsesbøker, som er lei av biografier og vil ha noen litt store og poetiske tanker å bryne seg på. Det er en bok som tar for seg de store teknologiske og matematiske gjennombruddene i forrige århundre og beskriver tilfeldighetene som binder dem og folkene bak dem sammen.

Les også:  Studentnorgesmesteren beskriver det siste halvåret som en scene tatt ut av en film

Powered by Labrador CMS