Opptartsselskap leverer gjenbrukt skipsstål til nye bygg
Nordic Circles leverer gjenbrukt stål fra skip og oljeindustrien til byggeprosjekter hos Bara Eiendom og Rieber Eiendom i Bergen, og dermed er skaleringen av selskapet i gang.
Gründerne Fredrik Barth (fra høyre) og John Jacobsen i Nordic Circles og Ingse Galtung Døsvik i Bara EiendomFoto: Kristine Askvik
Nordic Circles bruker stål fra gamle skip og oljerigger til å lage stålmaterialer til byggindustrien. Selskapet gjenbruker stålet uten at det blir varmet opp. Det kalles for oppsirkulering.
Annonse
Etter en periode med piloter og testing, er oppstartselskapet fra Bergen nå i gang med å skalere opp -og leverer til store byggeprosjekter.
– Vi har levert til blant annet Statsbygg og Oslobygg, og vi fikk bevist at oppsirkulærte bærekonstruksjoner er mulig, sier Fredrik Barth, arkitekt og en av gründerne i selskapet.
Fikk millioner fra Grønn plattform
Annonse
Annonse
Et konsortium der nøkkelpersonene i selskapet er med, fikk i fjor 171 millioner kroner i støtte gjennom Grønn plattform, et samarbeid mellom Forskningsrådet, SIVA og Innovasjon Norge. AF Gruppen, DNV, Equinor, DNB og Radøygruppen er blant dem som er med i konsortiet.
Nå er selskapet klare for skalering.
Både Bara Eiendom og GC Rieber Eiendom har bestilt oppsirkulerte bærekonstruksjoner fra Nordic Circles til sine nye bygg.
– Vi synes prosjektet er uhyre spennende. Målet er å anvende så mye oppsirkulert stål som mulig slik at størstedelen av byggets bærekonstruksjoner lages av oppsirkulert stål i stedet for nytt, sier Ingse Galtung Døsvik, administrerende direktør i Bara Eiendom.
Annonse
Fra takterrassen i Kronstadparken ser hun utover halve byen, og hører bygningsarbeiderne som er i gang like ved.
– Jeg anser dette prosjektet som banebrytende. Det er utrolig gøy å kunne få være med på dette viktige steget, nemlig å bidra til selve skaleringen av selskapet, sier Galtung Døsvik.
Annonse
Hun forteller at oppsirkulert stål vil være et viktig produkt for å kunne klare å bygge mer klimavennlig.
– Skal vi som bransje klare målene om å redusere klimagassutslippene med femti prosent innen 2030, trenger vi disse løsningene, sier Galtung Døsvik.
Annonse
Også et par steinkast unna er det bygging på gang. Her er det GC Rieber Eiendom som skal bygge et kontorbygg i Solheimsviken.
– Jakter sirkulære løsninger
Prosjektdirektør Arild Bruvik og prosjektsjef Ingunn Gjermundnes hos GC Rieber Eiendom forteller at selskapet tenker bærekraft i alt de gjør.
– Vi jakter etter sirkulære løsninger som er på vei til å bli mer industrialiserte, som det Nordic Circles gjør, slik at vi kan ta det inn i normal planlegging. Da vi hørte om dette her, tok vi kontakt med selskapet, sier Bruvik.
AF-Gruppen ønsker å bli en av eierne i oppstartsselskapet og et annet større industriselskap ønsker også å gå inn på eiersiden.
Begge de to aktørene skal ha 20 prosent hver. Gründerne sitter foreløpig med 60 prosent av selskapet - men planen er å invitere flere industriselskap med som eiere.
– Vi ønsker oss et knippe industriselskaper fra hele verdikjeden på eiersiden. Vi trenger kompetanse og flere fra industrien med oss. Det er et sirkulært prosjekt og da er det lurt å tenke verdikjede, sier gründer og daglig leder John Jacobsen.
Eierstrukturen har de kommet frem til i samarbeid med AF-Gruppen.
– Vi har sett på hva det er som skal til for å skalere innen industri. Dette er ikke å lage en app, ikke et software-selskap. Det er veldig store investeringer som må gjøres, og da må du ha de riktige partnerne med, sier Jacobsen.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.