Innovasjon 

Oljefondsjefen avviser ventureinvesteringer og peker ut de viktigste egenskapene til suksessfulle gründere

Nicolai Tangen sa nordmenn må bli bedre på å tørre å feile og løpe mot problemene - da han stod på scenen under Vestlandskonferansen i Bergen tirsdag. 

Backstage-selfie: – Vi rekker en selfie nå eller, sier banksjef Jan Erik Skjerpeseth i Sparebanken Vest til Nicolai Tangen idet de er på vei inn på scenen. Vestlandskonferansen arrangeres av Sparebanken Vest.
Publisert

 – Alle problemer er en læremulighet. Vi er blitt litt for redde for å gjøre feil i samfunnet vårt, men man må rive listen for å hoppe høyere, sier Nicolai Tangen, leder for Oljefondet, under Vestlandskonferansen i Bergen tirsdag. 

En fullsatt Grieghall hørte på Tangen og de andre foredragsholderne. 

Han ga et konkret eksempel fra eget liv: 

– Når jeg er ferdig med skisesongen - og ikke har ramlet en eneste gang - da har jeg ikke kjørt fort nok. 

Tangen mener også nordmenn må bli bedre på å oppsøke problemene. 

– Vi må løpe mot problemene. 

– Gründertallene går ned. Betyr dette at vi er blitt dårligere til å «løpe mot problemene» som du beskriver? 

– Det ser jo sånn ut da. Men det kan jo være mange årsaker til det.

– Hva tenker du er årsaken? 

– Vi gjorde en podcast med Daniel Ek som startet Spotify. Den ligger jo ute på nettet. Han snakker om viktigheten av disse startup-kulturene. Hvis du har et suksessfullt selskap som for eksempel Kinnevik i Sverige, så er det mange av de som har vært med på starte det, som starter andre ting. Det er økosystemet som er viktig å få til.

– Sverige har jo vært veldig god her. De har hatt mange store suksessfulle selskaper. Er det noe vi gjør feil i Norge? 

– Jeg er ikke sikker på om det nødvendigvis er politikernes ansvar dette her. Det er bare det private næringslivet og strukturen i markedet. Jeg kan ikke si at det er noen spesifikke ting vi gjør feil. Men jeg skulle ønske vi hadde mer suksessfulle selskap, sier Tangen.

– Har du vurdert å investere i norske startups? 

– Jeg får ikke lov til å investere i noe som helst nå. Men historisk sett, da jeg kunne investere, investerte jeg i såkalte venture-selskaper, et par stykker. Og de følger jo den type ting. Du skal være dyktig for å få det til. Det er ikke mange venture-selskaper som tjener penger, men de flinkeste tjener mye penger. 

– Er det noe Oljefondet vurderer å gjøre - å investere i venture? 

– Nei, vi har ikke foreslått det. Det er en ganske liten kategori for investeringer. Vi har vel heller andre funksjoner - som Argentum og Nysnø - som jobber inn mot bedrifter i tidlig fase. 

Nikolai Tangen på scenen i Bergen.

Middag med Bill Gates 

For publikum i Grieghallen snakket Tangen om lederskap. 

Han trakk frem det mellommenneskelige - at vi må snakke mer sammen og lære av hverandre, slik han for eksempel har lært av å intervjue en rekke businessledere og gründere i podkastserien til Oljefondet. 

– Bill Gates lager for eksempel middag tre dager i uken og inviterer 8-10 verdensledende eksperter innenfor sitt fagfelt. Og når Gates inviterer, så kommer du. Og hvordan bruker jeg kveldene? Jeg snakker med kona. Det er jo viktig det også altså, sa han til latter fra salen. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Hva tenker du er viktige lederegenskaper hos gründere for at de skal lykkes? 

– Det er mange ting som definerer lederskap i tidlig fase. Det er det å sette retning. Det er det å ha passion. Det er å virkelig føle seg sterk for noe. Og så er det ikke minst dette her med tæl, altså dette med grit. Det å tåle de tilbakeslagene. Og fremdeles stå på. Så det er en viktig egenskap. Og så er det det å ha evne til å feile, og lære av feilen og bevege seg videre. Så det er ganske mange ting da. 

Det er ofte en diskusjon hvorvidt gründeren er den rette til å lede et selskap når selskapet er i vekst. 

– Ville du helst investert i startup der gründeren sitter som leder og med store eierandeler? 

– Det tenker jeg kommer helt an på. Men når du ser på de store amerikanske tech-selskapene, så er jo Mark Zuckerberg fremdeles i Meta. Det går jo så det suser. Daniel Ek fremdeles i Spotify. Jensen Huang fremdeles i Nvidia. Og de er jo sterkt engasjert i de andre også, så det har jo vært vellykket.

Møte ulike mennesker 

Tangen understreker viktigheten av å omgi oss med mange ulike mennesker med ulike perspektiver, og ikke at man bare henvender seg til folk på samme ledernivå i bedriften. 

– Jeg hadde veldig lyst til å snakke med han som satt ved siden av meg på flyet fra Trondheim til Bergen, men han satt med sånne ørepropper hele veien. Vi må snakke mer sammen - og vi ikke glemme å ha det gøy. I Oljefondet begynner vi møtene med en liten videos eller sketsj, sier Tangen. 

Malapropos hva mange bedriftsledere mener er gøy - et siste spørsmål før Tangen setter seg i drosjen til Flesland. 

– Mange bedriftsledere mener formuesskatten er en brems for innovasjon og nyskaping i Norge, hva mener du?

–  Den har jeg ikke noe syn på.
– Ikke noe syn på?
– Det kan jeg dessverre ikke mene noe om. Nei, nei, nei.