-
Technical Support Engineer | NBIM
-
Country Manager Norge | Noteless
-
Partner/Headhunter | Branchy
-
Senior Product Manager | Bakken & Bæck
-
Finance Manager (vikariat) | StartupLab
-
Data Engineer | Klaveness Digital
-
Medeiere* | Boitano AS
-
Chief Operating Officer (COO) | ROEST
-
CEO | Kontur AS
-
VP Marketing | Glint Solar
mat og drikke
Økt appetitt for alkoholfritt: – Mer enn bare en trend
Siden 2018 har norske Villbrygg gått fra kjøkkenbenken til Michelin-restauranter verden over med sine alkoholfrie alternativer.

En av tre nordmenn drikker alkohol minst en gang hver uke, viste en Folkehelseinstitutt-undersøkelse i 2023.
Samtidig har Vinmonopolet hatt en liten nedgang i alkoholsalget, mens salget av alkoholfritt skyter til værs. I juli kunne det meldes om rekordår for alkoholfritt i 2024 – med en vekst på 19 prosent fra 2023.
Villbrygg, er blant dem som har eksperimentert med å utvikle nye alkoholfrie drikkealternativer av norske ville vekster en stund.
Siden 2018 har selskapet gått fra å være et kjøkkenbenk-prosjekt til å få produktene sine solgt ved over 40 Michelin-restauranter verden over.
I juni rapporterte selskapet til Finansavisen om en godt over fulltegnet folkefinansieringskampanje på ti millioner norske kroner.
Villbrygg har dermed nå over 3000 eiere – hvorav mer enn 1000 er nye – som har satset penger på norsk produksjon av alkoholfrie drikkealternativer:
– Jeg tenker dette er mye mer enn bare en trend – det er en bevegelse om å få til større valgfrihet og være inkluderende, sier gründer og daglig leder Vanessa Krogh til Shifter.
Alkoholvaner i endring
Krogh etablerte Villbrygg sammen med venninnen Cornelia Øiestad. Begge hadde blitt opptatt av at det ikke skal være nødvendig å ofre «det gode her i livet» bare fordi man ønsker å ta sunne og bærekraftige valg.
– Da vi startet opp var det begrenset med alkoholfrie alternativer og valget sto ofte mellom en smakløs alkoholfri øl eller en søt brus, som ikke er et tilfredstillende alternativ om man er opptatt av god smak og drikke som passer til maten, sier hun.
Gründeren tror, at dersom folk faktisk skal ha lyst til å ta gode og sunne valg, må alternativene være bedre enn som så:
– Et tilsvarende eksempel er hvis man har lyst til å spise sunt. Da er ikke løsningen å bare spise en grønn salat med noe tomat og agurk resten av livet. Det er jo bare fryktelig kjedelig, og man ender opp med å ikke gidde det likevel.
Krogh fortsetter:
– Løsningen er å lage smakfull og næringsrik mat som man kan kose seg med. Da er det mulighet for å implementere sunne vaner på lang sikt. Å drikke alkoholfritt handler om å velge komplekse alkoholfrie drikker som kan nytes på samme måte som vi nyter alkohol.
Krogh påpeker at alkoholfritt ikke bare er forbeholdt de som ikke kan eller vil drikke alkohol, men også for dem som ønsker et alternativ i ulike situasjoner – ettersom det å redusere alkoholforbruket har blitt ganske populært.
– I dag har det kommet flere spennende produkter på markedet, men vi har fortsatt et stykke igjen til alkoholfritt kan konkurrere med for eksempel mangfoldet av viner som finnes.
Møtte skepsis
Villbryggs drikkevarer er altså laget av økologisk eller viltvoksende råvarer, uten kunstige tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler – som skiller dem fra andre drikkevarer, ifølge gründerne.
Krogh forteller at de møtte noe skepsis da de startet opp for seks år siden. I dag er altså saken en helt annen.
– Da vi startet var det mange som tenkte at det vi holdt på med var rare greier. Det har endret seg helt nå. Nå er det et marked som er i sterk vekst over hele verden og det er en helt annen forståelse for det vi driver med, sier Krogh.
Hun peker på flere årsaker til at alkoholfrie alternativer har blitt mer populære.
– De senere årene har det kommet mer informasjon om de negative helseeffektene av alkohol, i tillegg til økt interesse for å optimalisere helsen.
– Når man først kjenner forskjellen på kroppen, går man ikke tilbake, sier hun.

I en artikkel-serie i fjor høst undersøkte Shifter drikkekulturen i det norske startupmiljøet.
Vil mer enn tredoble igjen
Folkefinansieringskampanjen som nylig ble avsluttet, var selskapets tredje – og foreløpig siste – planlagte runde. Målet var opprinnelig fem millioner kroner, men interessen var så stor at de endte med ti millioner.
Før tegningsvinduet åpnet, hadde eksisterende investorer signert for litt under 2,5 millioner kroner.
– Det er fantastisk å nå både målet og det hårete målet på så kort tid, sier Janne Flovik Sande, salgsdirektør og et av de nyeste tilskuddene i Villbrygg-teamet.
Etter folkefinansieringen er Villbrygg verdsatt til 60 millioner kroner.
– Vi har først og fremst fått norske investorer, de kommer fra hele landet og er i alle aldre, og vi eies nå av et bredt lag i befolkningen. Det er både småinvestorer og noen større som er med og satser på et selskap som jobber for trippel positiv bunnlinje, sier hun videre.
Pengene skal brukes til videre internasjonal vekst, økt varelager, produksjon og til å styrke teamet med flere ansettelser.
Villbrygg har doblet salget hvert år de siste tre årene, og har nå mål om å gjøre det enda bedre i 2025.
– Vi har satt oss et mål på 18 millioner. Da går vi i break-even månedlig, sier Sande.
Siden oppstart har de solgt omtrent 300.000 flasker.
– For oss handler det nå om å virkelig sette alle krefter bak planene vi allerede har, og gjøre det bedre i de markedene vi allerede er i. Samtidig er det noe med hele bevegelsen: Vi må smi mens jernet er varmt og jakte nye samarbeidspartnere i nye markeder. Målet er å levere godt der vi er – og starte nye dialoger, sier hun.