energi

Nysnø-selskap åpner verdens første produksjonsanlegg for hydrogen med CO2-fangst 

Milepæl for Zeg Power. 

Det nye produksjonsanlegget for hydrogen på Kollsnes.
Publisert

H2 Production og ZEG Power markerte mandag en milepæl innen bærekraftig energiproduksjon med åpningen av verdens første kommersielle anlegg for ren hydrogenproduksjon med integrert CO2-fangst på CCB Energy Park.

ZEG Power hentet i fjor 200 millioner kroner fra blant andre Nysnø. I august i år inngikk selskapet en avtale med hovedinvestor SLB om oppskalering.

Anlegget vil produsere omtrent én tonn hydrogen per dag og har som mål å tilby fanget CO2 for permanent lagring i havbunnen.

Dette er i tråd med norske og europeiske klimainitiativer. 

– Dette markerer et viktig skritt mot vårt felles mål om en mer bærekraftig verden. Det er også et strategisk skritt for CCB Energys utvikling av Energy Park som en industripark for selskaper med klimavennlig teknologi, uttalte Ronny Haufe, administrerende direktør i H2P.

Anlegget ligger ved Northern Lights CO2-lagringsanlegg, som gjør det mulig for industrielle aktører som for tiden slipper ut CO2 å lagre det lokalt med lavest mulig karbonavtrykk. 

– ZEGs misjon er å realisere effektiv og ren produksjon av hydrogen fra gass med integrert CO2-fangst, sa Arild Selvig, administrerende direktør i ZEG.

Anlegget har blant annet fått anerkjennelse fra Bellonas Frederic Hauge. Han mener at blå hydrogen (hydrogen fremstilt med gass i motsetning til grønn hydrogen som er fremstilt gjennom fornybar energi) vil være avgjørende i årene som kommer, spesielt ettersom det trengs som en energibærer i industri og den delen av transportsektoren som ikke kan elektrifiseres.

På ZEGs side er ytterligere skalering av teknologien allerede i gang. Selskapet jobber sammen med industrieieren SLB for å skalere opp ZEG-teknologien til en mellomstorsk teknologiplattform og et ZEG H25-anlegg, noe som innebærer en 25-dobling av kapasiteten fra det nylig åpnede H1-anlegget.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.