VIDEO

Ny satsing i «Video valley»: Veteraner fra Tandberg og Pexip satser 27 millioner kroner på sensor-kamera

Etter to år med utvikling, har kamerastartupen Muybridge nå funnet riktig fokus. Nå har selskapet hentet finansiering fra en rekke bransjefolk og venturefond.

F.v. Anders Tomren og Håkon Espeland bygger den nye kamerastartupen Muybridge sammen.
Publisert

– Vi vil endre hvordan man bruker kamera, forteller historier, og kommuniserer på, sier Håkon Espeland, medgründer og daglig leder i oppstartsselskapet Muybridge.

Programvareutvikleren fant sammen med Anders Tomren da de jobbet sammen i TV-robotikkselskapet Electric Friends - hvor Tomren også er gründer.

De to forlot et selskap med oppdrag fra noen av verdens største kringkastere, deriblant BBC.

– Vi hadde et konsept som var så spennende at vi var nødt til å forfølge det, sier Espeland.

Syr sammen sensor-bilder

Duoen startet sitt nye selskap i 2020, og har siden vært i utviklingsmodus. Muybridge har fått navnet sitt etter den kjente britiske fotografen ved fornavn Edward, som var en pioner innen blant annet bevegelige bilder.

Edward Muybridge er blant annet kjent for dette fotoprosjektet, som skulle bevise at en hest i galopp på et tidspunkt har alle fire bena i lufta.

Det er på sett og vis hans arbeid startupen nå tar sikte på å videreutvikle, og skal i samme slengen snu opp ned på hvordan man jobber i en rekke bransjer.

Teknologien beskriver Espeland som «software-baserte kameraer». Enkelt forklart bruker selskapet små høyoppløselige bildebrikker satt inn i deres eget sensornettverk. Strømmene fra de ulike sensorene sys så sammen til video i sanntid.

– Mennesker har to øyne, men man opplever verden som ett sammensatt bilde. Det er den samme prosessen som forekommer i menneskets hjerne vi utvikler i programvare, hevder Espeland.

Studioproduksjon og ambulanser

Muybridge utvikler både maskinvare, fastvare og programvare. Systemet skal ifølge selskapet være billigere, plassbesparende og enklere å installere sammenlignet med eksisterende løsninger.

Studioproduksjoner, som gründerne kjenner godt, er en åpenbar mulighet i markedet. Men ifølge Espeland er potensialet langt større enn som så.

Et eksempel han trekker frem, er i helsevesenets førstelinje. Teknologien kan for eksempel brukes til å gi et fullstendig og stabilt bilde fra ambulanser, som legger til rette for bedre kommunikasjon med sykehus.

– Videokonferanser, sport, helse, industri, og alle applikasjoner hvor kamerateknologi anvendes. Nå jobber vi med å verifisere produkt og forretningsmodell, forteller gründeren.

– Vi er disruptive på kostnad, vedlikehold, og skalerbarhet. Så er det litt «blue ocean», vi kan skape helt nye markeder. Derfor jobber vi tett sammen med eksklusive pilotkunder i flere vertikaler som er med på å forme produktene.

Han regner med at de første markedsklare produktene fra Muybridge vil bli lansert neste år.

– I to og et halvt år har vi bygget grunnlaget for en kjerneteknologi som gjør det enkelt å tilpasse oss vertikaler. Den kan gå veldig bredt. Vi har bygget et fantastisk team med all kompetanse in-house, samt mye kompetanse tilknyttet selskapet gjennom investorer og partnere. Videre vil vi eksekvere på strategier, inngå partnerskap med globale ledende aktører, fortsette å skalere, både teknologisk og kommersielt, sier Espeland.

Sony og Nvidia

Selv om selskapet har blitt bygget litt under radaren, har noen av verdens største aktører fanget opp hva de norske gründerne driver med.

Her hjemme jobber selskapet med Aker for å finne gode industrielle bruksområder. Dessuten er samarbeid med teknologikjempene Nvidia og Sony på plass.

Teknologiselskapet med kontorer i det såkalte Video Valley på Fornebu har også overbevist flere av sine forgjengere i det norske kamerateknologi-miljøet om å investere.

Nå er 27 millioner kroner i friske penger hentet inn. Prisingen vil Espeland ikke kommentere.

60 millioner kroner siden oppstart

Investorlisten er lang, og inkluderer ifølge Espeland englenettverk, bransjespesialister, og klassisk venturekapital.

Flow Ventures står for omtrent 40 prosent av denne kapitalinnhentingen

På listen over investorer står også Terje Rogne, som var finansdirektør i det norske videokonferanse-eventyret Tandberg i ti år. Medgründer i Pexip, Tom Erik Lia, har også investert.

Siden oppstarten har selskapet hentet inn 60 millioner kroner, inkludert 22,7 millioner kroner i ulike tilskudd fra Forskningsrådet og Skattefunn.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!