investor

Disse gründerne får napp hos den ferske venture-satsingen på Vestlandet

Ni lokale investorer skal via nye Flow Ventures investere millioner i hav-startups. Dette ser de etter.

Publisert

Bak den nye satsingen står Vikingstad Invest, Bømmelfjord, Berg Eiendom, Vico Invest, Vikse Invest og Flow. Sistnevnte lanserte i 2020 en akselerator for havvind-startups.

– Flow Ventures skal involvere seg i større grad enn bare innskyting av kapital. Vi skal være en partner som hjelper å realisere spennende selskaper som utfordrer det etablerte innenfor havnæringene, sier medgründer og partner Marius Selsø Håkonsen.

Investeringsselskapet skal investere lokalt så vel som nasjonalt og internasjonalt.

– Sammen har vi kompetanse, kontakter og kapital langt utover hva vi kan tilby hver for oss. Det finnes utrolige mange spennende selskaper der ute, og det blir spennende å være en liten del av reisen de setter ut på, sier Frank Vikingstad bak Vikingstad Invest.

Det Haugesund-baserte selskapet ønsker å akselerere utvikling knyttet til havnæring, et felt det på Vestlandet finnes enorme mengder kompetanse på, forteller Håkonsen.

Selskapene som tar kontakt må allerede jobbe i eller ha forbindelse mot hav-industriene, ha et fokus på bærekraft - og være i en tidlig fase av selskapsreisen.

Snur i døra hvis ikke dette er på plass

Flow Ventures har ifølge Håkonsen ingen årlig ramme, men ønsker å bevege seg raskt.

Investeringene vil variere fra en halv til tre millioner kroner per prosjekt.

– Vi er i hovedsak interesserte i selskaper som jobber med teknologi innen hav og bærekraft, da det er dette vi er flinke på. Men vi har en spennende investorgruppering som også har interesse for selskaper innen de fleste industrier, sier Håkonsen.

De har ingen preferanser hva gjelder hardware eller software, men snur i døra hvis selskaper ikke kan vise til et konkret markedsbehov fra kunder eller andre interessenter.

– Vi ønsker å se en solid pitch som viser god gjennomføringsevne og realistiske tall. Vi ønsker også et team som er motiverte til å ta sats i god vestlandsstil. Til slutt ønsker vi altså også å se et konkret behov i markedet, sier Håkonsen.

Ønsker å ha en definert exit-mulighet

Hva gjelder eierposter sikter Flow Ventures seg inn på rundt fem til ti prosent, men de er også åpne for å delta i større runder med mindre eierposter.

– Dette er case by case, sier Håkonsen.

Tidshorisonten ligger på mellom fem og ti år.

– Vi ønsker å bidra med mer enn bare penger inn i hver investering, hvor vi kan bruke vårt nettverk og vår kompetanse til å skape merverdi. Dette betyr også at vi ønsker å være investert i selskap i de fasene der vi virkelig kan bidra, sier han.

– Når vi har gjort det vi er flinke på og selskapene har nådd visse mål, så ønsker vi å ha en definert exit-mulighet. Men vi har god kjennskap til at caser varierer og at exit-mulighetene kan dra ut i lang tid, understreker Håkonsen.

Han mener Flow Ventures er en gründervennlig investor via sitt engasjement.

– Der vi investerer ønsker vi å skape merverdi for selskapet utover vårt investeringsbeløp. Vi er også en lokal investor, med et globalt blikk ut, som bruker den vestlandske industrikompetansen fra investorene våre aktivt i prosessen, sier Håkonsen.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*