nettverk
Ny møteplass for teknologisjefene
Onsdag denne uken ble CTO Summit 2024 avholdt i Oslo. Gründer og investor Øyvind Grotmol delte av erfaringene sine fra tiden med Medallia, Nvidia og Energy Micro.
Det er Founders & Fools-grunnlegger og nettverksbygger Daniel Caetanya Fossum som har tatt initiativet til en rekke møteplasser for «C-suite»-ledere i startup-miljøet som ikke er helt på toppen som CEO, men jobber som enten CTO, CPO, CFO, CMO, COO og så videre.
Denne gangen var det altså i overkant av 80 CTOer (kun menn) i noen av landets mest lovende startups var derfor samlet for å høre sølvmedaljør i programmerings-VM, gründer og engleinvestor Øyvind Grotmol fortelle om egen karriere i Silicon Valley.
I dag 44-årige Grotmol var allerede tidlig innstilt på å reise til California.
– Den gangen var det ganske uvanlig å ville gjøre noe sånt. De fleste andre som gikk ut fra NTNU ville bli konsulenter eller kanskje gå inn i oljebransjen, sier han.
Men det var først etter studiene i 2005 at han for alvor fikk innpass i Palo Alto, og ganske tidlig som intern i Nvidia, et selskap som den gangen hadde 3000 ansatte og som Grotmol selv anså som for stort og etablert til å gi den ekte startup-opplevelsen han ønsket seg.
– Jensen Huang insisterte på at Nvidia var en startup, men for meg var de et enormt selskap med 3 milliarder dollar i market cap.
Omtrent på samme tid var selskapet som er omtalt som «Norges ukjente tech-gigant» Medallia startet opp av Børge Hald i USA for å hjelpe hotellbransjen med styring av kundetilfredshet.
De ønsket å rekruttere dyktige ingeniører fra Norge. På dette tidspunktet hadde Grotmol allerede etablert seg som en svært lovende IT-ingeniør blant annet med plasseringen i programmerings-VM.
I valget mellom Nvidia, hvor han hadde avlagt masteroppgave og startupen Medallia hvor han kunne bli ansatt nummer 15, falt valget på det siste. Samtidig klarte han å forhandle seg til rundt to prosent av selskapet i opsjoner- og aksjebasert kompensasjon.
Grotmol ble senere involvert i Geir Førres milliard-exit med sensor-selskapet Energy Micro.
Til de andre CTOene i salen som alle bygger selskaper fra Norge, hadde han et litt skremmende budskap:
– Det handler om fart. I Silicon Valley skjer ting helt utrolig fort, mens det i Norge ofte tar for lang tid fra idé til kommersialisering.
Ifølge Grotmol jobber mange av de amerikanske tech-selskapene ut nye versjoner av produktene sine i tandem for å hele tiden være cutting edge. Flere team jobber parallelt og overlapper hverandre i utviklingsarbeidet.
– Mentaliteten der er som følgende: Skal man være best i verden, og det skal man, så må man ha det ledende produktet hele tiden. Tid er så viktig, for det er der det ligger konkurransefordeler. I Norge har man ofte veldig flinke folk som kommer opp med noe nyvinnende, men så bruker de 15 år på å få det ut, og da er det forbigått av noe annet.
Han peker også på det evige problemet med å kommersialisere fra Norge.
– Vi har et lite hjemme-marked og må selvsagt være globale fra start. Men det er opplagt ikke enkelt. Det er en grunn til at mange av våre beste ting blir kjøpt opp, gjerne av amerikanske selskaper som så skalere det kommersielt. Kanskje er det nettopp fordi de har bedre tilgang på markedet at dette skjer gang på gang. Men jeg synes jo det er litt trist, sier Grotmol.
Han er selv gründer i Exabel et selskap som skal gi bedre innsikt i porteføljeselskaper gjennom innsamling og analyse av alternative data. Selskapet omsatte i 2023 for 10 millioner kroner med minus 66 millioner kroner i resultat før skatt. Regnskapet viser at det ble gjennomført en kapitalinnhenting på 82 millioner i fjor.
– Hva kan man gjøre for å få opp farten på skaleringen her i landet?
– Jeg har ingen gode svar på det utover at vi må fortsette å utvikle gode selskaper som skaper ringvirkninger for startup-miljøet og bidrar til å hente internasjonalt talent hit. For det er ofte det det skorter på, sier han til Shifter.
– Så tror jeg også at vi må samles litt rundt de teknologiske områdene hvor vi er virkelig gode, kanskje litt som de eksisterende klyngesatsingene. Kunnskapen om sensorer, immunologi og havteknologi er verdensledende, og her ligger det muligheter for norske startups.
Daniel Caetanya Fossum lover å følge opp med flere møteplasser for sjefene i andre posisjoner fremover.