Fagansvarlig Per Ingvar Olsen ved Handelshøyskolen BI, Argentum-topp Joachim Høegh-Krohn, Hoa Le Nguyen, leder for 100scaleups og administrerende direktør Owe Hagesæter i GCE Ocean Technology.

Ny havtech-bølge over Norge: Argentum øker innsatsen og styrker samarbeidet med eliteuniversitet og næringsklynge

To nye akseleratorprogrammer satser på havteknologi. Én henter internasjonale startups til Norge, en annen vil sende de norske ut.

Publisert

Den Bergen-baserte næringsklyngen GCE Ocean Technology og det statlige PE-fondet Argentum Asset Management utvider scale-up-samarbeidet med Handelshøyskolen BI og entreprenørskapssenteret til eliteuniversitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Sammen etablerer de nå en egen akselerator for norske vekstbedrifter innen havnæringen under 100scaleups-paraplyen.

– Med dette programmet ønsker vi å vise frem Norge som en viktig global innovasjonshub for skalering av havteknologi, og tiltrekke oss internasjonal teknologi og kapital. Vi ser etter selskaper med teknologier som kan løse globale utfordringer innen hav og energi. Vi styrker også innsatsen mot etablering av et investeringsnettverk for å koble bedrifter med relevante investorer, sier Hoa Le Nguyen, leder for 100scaleups.

– Norge har en unik mulighet til å ta en strategisk posisjon i havnæringene gjennom innovasjon og videreutvikling av forretningsmodeller for fremtiden. Dette programmet kombinerer ressurser fra det fremste innen forskning med tung ekspertise fra industrien for å tilby skreddersydde løsninger for at deltakerne skal lykkes, sier professor og fagansvarlig Per Ingvar Olsen ved Handelshøyskolen BI.

Kaprer utenlandsk teknologi

Foreløpig er seks selskaper bekreftet på deltakerlisten til høsten program, alle norske. Disse er Greenstat, Head Energy, ProWellPlan, Earth Science Analytics, Bergen Carbon Solutions og Aanderaa.

Samtidig har den nyetablerte havakseleratoren Flow Maritime fylt opp sitt program, dog har de utelukkende hentet deltakere fra utlandet til Haugalandet.

Deltakerne i høstens program blir spanske Shellock og Wedge Global, franske Sinay, danske Nautix, brasilianske Delfos, samt estiske Unsinkable Robotics.

– Flow er ypperlig plassert for det vi prøver å oppnå, og vi er heldige med timingen på denne akseleratoren. Vi ivrer etter å vise oss frem for fremoverlente aktører i Haugesund og Norge for øvrig, sier Tarang Valecha, daglig leder i Nautix.

Internasjonal konkurransefordel

Mens Flow Maritime har til hensikt å gi selskapene tilgang til et verdensledende maritimt økosystem for å bidra til mer innovasjon, nyetableringer og vekst i regionen, har den nye BI-ledete havakseleratøren en ambisjon om å bidra til verdiskapning av fremtidig innovasjon og teknologiutvikling i et globalt marked.

– Norge har lange tradisjoner fra havnæringene og har bygget seg opp en uvurderlig kompetanse innen havteknologi som kan gi en internasjonal konkurransefordel hvis den forvaltes riktig. Vi ønsker å bidra til å styrke bedriftenes globale konkurransekraft og dermed også norsk næringsliv, sier Joachim Høegh-Krohn, administrerende direktør i Argentum.

Fra før har Katapult Ocean markert seg både som akselerator og investor innen havteknologi.