Dyr

Ny app skal redde «koronahundene»

Med den nye hundeplattformen Pond håper gründerne Johanne Tindstad og Masoud Younesi å ta opp kampen mot uetiske oppdrettere og samtidig gjøre det enklere å skaffe hund. 

Hundestartup: Masoud Younesi, Johanne Tindstad og Amir Zarei, startet opp Pond i år.
Publisert Sist oppdatert

– Vi gjorde dette fordi vi var lei av å lese om svindel, uetisk avl og masseomplassering av hunder, sier Johanne Tindstad. 

Hun er gründer og markedsjef for Pond, en nettbasert markedsplass for kjøp og salg av hunder, som hun nylig lanserte sammen med sin samboer og medgründer Masoud Younesi. 

De siste årene har nettopp problemstillinger rundt kjøp og salg av hund blitt mye diskutert i mediene, blant annet i forbindelse med masseomplassering av de såkalte «koronahundene». 

I tillegg har utarbeidelsen av nye hundelover og rettslige behandlinger om avl av ulike raser, deriblant Cavalier king charles spaniel, preget nyhetsbildet. 

Idéen om Pond oppsto etter de selv skaffet hund, som var langt fra enkelt.

Paret savnet nemlig tilgjengelig informasjon og utfyllende annonser om valpekull fra oppdrettere på nett, som gjorde det vanskelig å skille og komme i kontakt med seriøse aktører, fremfor de som driver med uetisk avl. 

Mange uetiske oppdrettere

Tindstad og Younesi tror det alltid har vært problemer med kjøp og salg av hund, også før pandemien, men at de trolig ble forsterket da folk måtte holde seg hjemme. 

Husky: Paret skaffet seg Pero, en siberian husky. Han er i dag fire år gammel.

Selv måtte de lete lenge før de fant frem i myldret av useriøse aktører og annonser på nett. 

– Men heldigvis fant vi han her til slutt, sier Tindstad.

Hun nikker mot Pero, den fire år gamle gledessprederen, eller huskyen som det egentlig heter. 

Selv om han er en frisk og rask liten fyr i dag, fikk hele hundekjøpet likevel en viss bismak i ettertid.

– Vi skjønte at de vi kjøpte av ikke var så seriøse likevel, og følte det var synd om vi hadde støttet noen som ikke driver med god dyrevelferd, sier Younesi. 

Paret valgte derfor å gjøre noe med saken. Raskt etter at Pero kom i hus spurte de venner og bekjente om hvordan de hadde opplevd det å skaffe hund. 

De fant raskt ut at de ikke var alene, forteller Younesi. 

Hjerteknuser: Pero (som valp) sammen med matfar rett etter at han ble en del av familien.

– Gjennomsiktige

I mars i år lanserte de altså Pond, og siden lanseringen har plattformen fått rundt 1.000 registrerte brukere. Blant disse er rundt 200 oppdrettere. 

– Hvordan jobber dere for å unngå useriøse oppdrettere? 

– Hele plattformen er bygd opp slik at det skal være gjennomsiktig. Da er det lettere å ta riktige valg for kjøper, og å sørge for at man ikke støtter uetisk handel, sier Tindstad.

Oppdretterne må blant annet legge inn utfyllende informasjon, inkludert registreringsnummer, om moren og faren til valpekullet.

– På andre plattformer legger man ut annonser for hund på samme måte som man gjør for en sofa. Hos oss er det tydelig at det er et levende vesen det er snakk om, sier Tindstad. 

– Men bakgrunnssjekker dere før dere lar dem annonsere?

– Vi legger til rette for at de skal legge inn alt av viktig informasjon. Så tar vi stikkprøver og følger med der det trengs. Men vi er fortsatt i en tidlig rekrutteringsfase der vi vil få inn brukere, svarer Younesi. 

De er klare på at de jobber konkret med å finne løsninger for å verifisere, og at de har mange planer for hvordan de skal gjøre det. 

– Vi vet det er mye å ta tak i og vi har en stor jobb foran oss, sier Tindstad. 

– Vi skal sørge for at alt fra kontrakter til sikre betalingsløsninger er tilgjengelig hos oss, påpeker Amir Zarei, som jobber med teknologien bak plattformen. 

Foreløpig har de finansiert appen ved at teamet har spyttet inn kapital. I tillegg har Agria dyreforsikring vært en viktig samarbeidspartner som har bidratt med støtte. I tillegg er de for tiden på leting etter kapital for å realisere større vekst, forteller Zarei.

– Mange fallgruver

Younesi påpeker at de selv har inntrykk av at de stort sett tiltrekker seg seriøse aktører. 

– Det vil alltid være noen som driver useriøst, men vi ønsker å være den plattformen folk går til for å være trygge. 

Live Kleveland jurist i den ideelle organisasjonen Dyrevernalliansen mener behovet for en seriøs plattform som tar hensyn til dyrevelferd er stort.

Dyrevern: Live Kleveland i Dyrevernalliansen synes det er bra med en ny hundeplattform.

– Det er først og fremst positivt at de vil ta hensyn til dyrevelferden, for det er en utfordring at andre plattformer ikke gjør det. Så håper vi at de faktisk gjør det, sier Kleveland. 

Hun understreker at det er mye man må få på plass dersom man skal sørge for riktig dyrevelferd. 

–  Dette er et felt med mange fallgruver, så de som starter plattformen bør være bevisst på at de kanskje bør stramme inn reglene etterhvert. 

Hun etterspør i tillegg flere foreskrifter om hold og avl av hund i samfunnet ellers. 

– Da blir det lettere for ærlige plattformer å innrette seg, i tillegg til at det blir lettere for mattilsynet og politiet å slå ned på ulovligheter. Det vil alltid være et marked for omsetning av hund, men vi håper og tror at det vil endre seg, sier Kleveland. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.