Bærekraft

Norske bærekraftsgründere kjøpt opp: Slutter seg til ny nordisk kjempe

Norvestor tar over The Governance Group, og skal bli ledende på analyser av samfunnsnytte i næringslivet, med en SaaS-plattform i bunnen.

Ny storsatsin på bærekraft. Fra venstre: Maria Gjølberg, partner i The Governance Group, Joachim Nahem grunnleggende partner, The Governance Group og ny konsernsjef i Position Green Group, Charlotte Wallem Rakner, Investment Manager i Norvestor og Kristian Andersen, partner i The Governance Group.
Publisert Sist oppdatert

Det norske konsulenthuset The Governance Group har gjort det sterkt de siste årene, med et voksende marked for bærekraftsanalyser i bedrifter. Omsetningen var på 36 millioner kroner i fjor, med et overskudd på 13,5 millioner kroner, viser regnskapene. Nå blir selskapet en del av den nye storsatsingen til Norvestor.

Det svenske oppkjøpsfondet har etablert selskapet Position Green Group. Målet er å etablere seg som ledende innenfor dette feltet i Norden. Investment manager Charlotte Wallem Rakner i Norvestor sier i en pressemeldingen at markedet for såkalte ESG-tjenester øker raskt – og tror at bærekraft vil bli viktig for verdiskaping i årene fremover. Hun viser til en undersøkelse av det nordiske markedet for bærekraftstjenester som estimerer verdien til å være på om lag fire milliarder kroner per i dag, som ventes å øke til over ti milliarder kroner i 2026.

The Governance Group er ett av tre nordiske selskaper som nå blir kjøpt opp av Norvestor. Med en raskt voksende SaaS-plattform i bunn kombinert med både organisk og oppkjøpsbasert vekst innen rådgivning skal Position Green Group etter planen passere én milliard i omsetning i løpet av fem år.

Forsøkt kjøpt opp

De norske gründerne i The Governance Group er fornøyd med å bli en del av noe større etter flere år på egen hånd. Rådgivningsselskapet bistår mer en enn tredel av de hundre største selskapene på Oslo børs innen bærekraftsstrategier og ESG-rapportering.

– Vi er blitt forsøkt kjøpt opp i flere runder, blant annet av én av de fire store revisjonshusene. Likevel har vi ønsket å utvikle oss i den retningen vi selv mener er best. Norvestor lyttet til våre ønsker og ideer, og konstellasjonen av nordiske rådgivningsvirksomheter og markedsledende teknologi for bærekraftsinformasjon, har vi stor tro på, sier administrerende direktør Joachim Nahem, som også blir toppsjef i nye Position Green Group.

Økende behov

Med bakgrunn fra FN-systemet grunnla han The Governance Group i 2016, og utviklet selskapet sammen med Maria Gjølberg som kom fra DNV og Kristian R. Andersen med bakgrunn fra Norges Bank. Gjølberg og Andersen peker på at det har vært et økende behov for praktisk rettet bærekraftsrådgivning:

– Bærekraft har utviklet seg fra å ha begrenset relevans for selskapene, til å bli strategisk viktig både for å sikre tilgang til kapital, kompetanse og vekst. I tillegg er det en stor reguleringsbølge som er krevende for selskapene, både teknisk og juridisk. Skal du lykkes som rådgiver, må du ha god innsikt i ulike bransjer, regelverk og forstå hvordan strategiske beslutninger tas i styrer og ledergrupper.

Ifølge Finansavisen som var først ute med å melde saken, har den nye giganten planer om å vokse raskt også utenfor Norden.

– Ambisjonen er å etablere seg i flere markeder i løpet av kort tid, og vi er i dialog med flere selskaper. Vi ser på utvidelser til Benelux-landene, Storbritannia og USA, sier Rakner til Finansavisen.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*