landbruk

Nofence henter 130 millioner, og får Ferd og Sandwater som investorer

Nå er beitetech-selskapet verdt 440 millioner og skal intensivere utenlandssatsingen.

Anorak x NoFence
Publisert Sist oppdatert

Agritech-selskapet Nofence gjør en av høstens største emisjoner til sitt virtuelle gjerdesystem for beitedyr. Med friske emisjonspenger skal selskapet satse i Storbritannia, Spania og USA.

– Vår ambisjon er å bli den ledende globale aktøren på virtuelle gjerder sier administrerende direktør Knut Bentzen i en pressemelding.

Nofence har hatt suksess med sitt virtuelle gjerdesystem for småfe og storfe i Norge, og mottar forespørsler fra hele verden.

Emisjonen er på nær 130 millioner kroner. Ifølge DN, som først publiserte nyheten, skjedde det til en verdivurdering på 440 millioner kroner. Ferd og Sandwater leder an som nye investorer.

– Det vi er mest stolt over er at vi har klart å få inn flere eiere som virkelig kan hjelpe oss fremover, og som deler vår visjon og våre verdier. Samtidig har vi veldig god støtte fra eksisterende investorer som også har deltatt i emisjonen med friske penger, sier administrerende direktør Knut Bentzen.

Ryggesensor for dyr

Shifter har omtalt selskapets oppturer og nedturer gjennom en rekke år - fra den gangen Mattilsynet ikke var særlig begeistret over en slik løsning til det nå altså begynte å ta av.

Den virtuelle gjerdeløsningen fungerer på mange måter som en ryggesensor i en bil, der dyrene varsles gjennom lydsignaler om at de nærmer seg den virtuelle grensen. Tre år med kommersiell satsing i Norge og internasjonale piloter, har aggregert en database med mer enn 250 millioner timer med dyr på beite. Den viser at dyrene etter en kort innlæringsperiode lærer seg systemet, samtidig som databasen representerer en viktig kilde til videre utvikling av nye tjenester og funksjonalitet.

– Å sette opp fysiske gjerder er først og fremst lite verdiskapende for bøndene, som sliter med å få tiden til å strekke til. De får nå bedre kontroll med dyrene sine, både adferd og hvor de befinner seg. Det gir sjelefred for den enkelte bonde, sier gründer Oscar Hovde i pressemeldingen.

Han trekker også frem miljø- og bærekraftvisjonen til Nofence:

– Verden over er industrialisert landbruk i ferd med å utarme jorden gjennom et veldig intensivt jordbruk. Å få dyrene tilbake ut på matjord og beitemark, med planlagt flytting av dyr gjennom dynamisk beiting, medfører en regenerering av biodiversiteten i jordsmonnet. Jorda blir kort og godt mer fruktbar, sier Hovde.

Nye investorer og vekst i ansatte

Det blir også andre endringer med de nye investorene ombord. Torkel Engeness fra Sandwater går inn i Nofence-styret.

I tillegg til Ferd og Sandwater har selskapet også fått med seg britiske Pelican Ag – et spesialisert investeringsselskap innen bærekraftig landbruk og matvareproduksjon med betydelig nettverk innen regenerativt landbruk i særlig UK og USA.

Eksisterende investorer som Momentum, Wiski Capital miljøet og Geogroup/Calidris, samt mange av selskapets ansatte, deltok også i emisjonen.

Nofence har vokst til over 50 ansatte etter at Oscar Hovde startet selskapet i Batnfjordsøra på Nordmøre - og planlegger nå en dobling av antall ansatte i forbindelse med den videre satsingen.

– Vi har ambisiøse vekstmål for de neste årene. Før sommeren hadde vi forespørsler fra 44 stater i USA uten noen form for markedsføring, og siden det har vi doblet antall leads. Allerede i 2023 er planen å ha en eksportandel på nærmere 50 prosent og selskapet har som mål å levere positive tall på driften i 2024, sier Knut Bentzen i Nofence.

Motta nyhetsbrev fra Shifter

Ja, takk!