Neonomics med storavtale: Hjelper Experian med effektivering av kredittscore

Den internasjonale kredittanalysegiganten er fintech-selskapets største kunde hittil. Blir samarbeidet i Norden vellykket, kan det bli aktuelt å levere data til hele konsernet.

Publisert Sist oppdatert

Sakte men sikkert drypper det inn nye eksempler på tjenester og samarbeid som er blitt gjort mulig takket være PSD2-direktivet.

Ifølge Christoffer Andvig, daglig leder i Neonomics, er avtalen med Experian noe selskapene har jobbet med i nærmere tre år.

– Det segment som vi ser her, at du får verdiøkende tjenester som bygges på toppen av open banking-nettverket, det kommer vi til å se stadig mer av. Dette er bare starten på den typen tjenester, sier Andvig.

Kan hente data fra 2000 banker

Neonomics er et av flere såkalte aggregatorselskap som står for oppkobling og vedlikehold av PSD2-API-ene, slik at kundene har et knutepunkt å forholde seg til når de skal hente ut konto- og betalingsdata.

Selskapet har avtale med cirka 2000 banker om å hente ut konto- og transaksjonsdata etter at kunden har gitt sitt samtykke.

For Experians del er det nok med å samarbeide med Neonomics, i stedet for å selv hente ut data fra hver enkelt bank, der en kunde ønsker å finne ut mer om sin kredittscore.

– Vi kommer inn som del av infrastrukturen og leverer den grunnleggende koblingen som aktørene benytter seg av, sier Andvig.

Kort forklart går samarbeidet ut på at Neonomics går inn og henter ut data fra bankonti. Disse mates så inn i en maskinlæringsløsning som Experian har, som kategoriserer transaksjoner for å kunne gjøre en mer individuell kredittvurdering av søkerne.

En B2B2B-tjeneste

Tjenesten tilbys så tredjeparter. Det betyr at når noen logger inn med bank-ID hos en tredjepart før første gang for å finne ut mer om sin egen kredittstatus, har de gitt sitt samtykke til at Neonomics får gå inn å hente nødvendig data via bankenes API-er.

– Dette er en B2B2B-tjeneste. Vi jobber sammen med Experian og leverer et produkt til Experians kunder som så tilbyr det til forbrukere, sier Andvig

Kan ende med eksport

Foreløpig genererer ikke avtalen all verden av inntekter til Neonomics, men potensialet er stort, ifølge Andvig. Selskapet får en liten sum hver gang deres løsning brukes for å hente ut data. Jo mer Experian og selskapets kunder bruker Neonomics, jo større vil inntektene bli.

Avtalen er inngått med Experian i Norden. Løsningen vil først rulles ut i Danmark, så står resten av Norden på tur. Men det trenger ikke å stoppe der.

– Vi har en dialog med Experian sentralt i London og diskuterer en løsning for resten av Europa, kanskje også globalt, sier Christoffer Andvig.

I den opprinnelige versjonen av denne artikkelen sto det at Experian har en avtale med den norske kredittscoretjenesten Defero. Det stemmer ikke lenger. Den avtalen ble avsluttet tidligere i år.