Rune Mai, daglig leder i Nordic API Gateway og Christoffer Andvig, daglig leder i Neonomics kan begge melde om nye kontrakter.
Rune Mai, daglig leder i Nordic API Gateway og Christoffer Andvig, daglig leder i Neonomics kan begge melde om nye kontrakter.

PSD2-hjelperne vinner mark

Nye avtaler for Neonomics og Nordic API Gateway viser at selskapene, som hjelper tredjepartsaktører med open banking, kan få sitt store gjennombrudd i år.

Publisert Sist oppdatert

Neonomics, Nordic API Gateway, Nets og Tink er en skandinavisk kvartett av såkalte aggregatorselskaper. De kjemper med en lang rekke internasjonale konkurrenter om å få bli mellomleddet mellom bankene og selskapene som ønsker å bruke bankenes konto- og transaksjonsdata for å utvikle nye tjenester. Akkurat det PSD2-direktivet skulle føre til, med andre ord.

Christoffer Hernæs har kalt disse selskapene selgere av «gullgraveutstyr» i et gullrush, og pekte ut dem som tidlige vinnere i PSD2-racet. I begrepet gullgraveutstyr, legger han at disse selskapene står for oppkobling og vedlikehold av API-ene, leverer ett knutepunkt som kundene kan forholde seg til, og leverer produkter og tjenester gjennom det knutepunktet.

Ønsket å være i gang i 2019

– Vi skulle jo helst ha levert dette allerede i 2019, da direktivet trådte i kraft, men da var jo bankene ikke klare. Det er først nå bankene har fått tilstrekkelig funksjonalitet til at dette faktisk kan rulles ut, sier Christoffer Andvig, daglig leder i Neonomics.

Et godt eksempel er selskapets siste kunde - Link Mobility. De to signerte faktisk en intensjonsavtale om at Neonomics skulle levere PSD2- funksjonalitet allerede i 2018.

– De var veldig tidlig ute med å se mulighetene med PSD2. Nå kan vi endelig levere et produkt som gir dem verdi, sier Andvig.

En av tjenestene Link Mobility tilbyr sine kunder, heter Mobile Invoice. Det går ut på at man kan sende faktura på sms. Fakturaen kommer som en link til en forhåndsutfylt betaling. Den nye avtalen innebærer at Neonomics leverer løsningen som gjør at kunden kan betale direkte fra egen konto gjennom å klikke på linken.

Leverer kryptokoblinger

En annen fersk kunde av Neonomics, er kryptobørsen MiraiEx.

Den som ønsker å begynne å handle med kryptovaluta hos MiraiEx, må få penger inn i sin «lommebok» hos selskapet. Neonomics leverer her koblingen som gjør at kunden får tilgang til sin egen bankkonto i MiraiEx-appen, og kan overføre penger direkte i lommeboken.

– Alle steder der kunden må flytte pengene fra bankkontoen og inn i et nytt økosystem, er interessante caser for oss, sier Andvig.

Da kommer gjennombruddet

Han forteller at selskapet har flere signerte kontrakter i pipeline, men som foreløpig ikke er offentlige.

Men den virkelige veksten tror han vil komme først etter 30. april. Det er fristen Den europeiske bankmyndigheten, EBA, har gitt bankene for etterlevelse av PSD2-regelverket.

– Vi bygger opp salgsavdelingen, og regner med å ha doblet den frem til sommeren, sier Andvig og legger til at selskapet har doblet antall ansatte i løpet av det siste covid-året.

Det har først og fremst handlet om å styrke selskapet på utvikling, compliance, support og andre støttefunksjoner som gjøre at selskapet kan levere tjenestene. I dag har Neonomics i overkant av 80 ansatte.

Horde valgte dansk

Den danske konkurrenten Nordic API Gateway, ligger heller ikke på latsiden. I forrige uke ble det kjent at selskapet hadde fått en norsk prestisjekunde på kroken.

Horde, som har vært den kanskje fremste kritikeren av norske bankers trege utrulling av PSD2, har valgt å bruke det danske selskapets API-plattform for å få gjennomført betalinger og hente ut kontoinformasjon fra bankene.

– Vi har jo selv sett hvor mye tid og krefter det tar å få bankene å levere fungerende API-er. Men det er jo bare hygienefaktoren, det er noe som skal fungere. Det har aldri vært tenkt å være en del av vår kjernevirksomhet å vedlikeholde API-er, sier Alf Gunnar Andersen.

– Det passer oss perfekt å samarbeide med et selskap som har spesialisert seg på dette og leverer stabile tilkoblinger, legger han.

Dermed kan Nordic API legge Horde til listen av tidligere kunder som Lunar, Pleo, Billy, Swiipe og Dinero.

I tillegg har selskapet et tett samarbeid med sine to hovedeiere, DNB og Danske Bank.

Sjefen i Nordic API, Rune Mai er fornøyd med avtalen og sier i en pressemelding:

– Vi er glade for at Horde har valgt oss basert på kvaliteten og servicen på vår plattform.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer

Powered by Labrador CMS