edtech

Nå selger Jan Haudemann-Andersen Kahoot-aksjer igjen

Datums eierandel redusert siden 2020.

Kahoot-sjef Eilert Hanoa
Kahoot-sjef Eilert Hanoa
Publisert Sist oppdatert

Investor Jan Haudemann-Andersen har vært en av Kahoots mest langsiktige eiere gjennom Datum AS.

Gevinsten var på et tidspunkt over tre milliarder kroner før Kahoot-aksjen falt kraftig sammen med stort sett alle andre tech-selskaper i fjor.

På det meste eide Datum over 50 millioner aksjer i Kahoot, men nå er eierandelen trolig halvert.

I juni 2021 solgte Datum 12 millioner Kahoot-aksjer, blant annet til Kahoot-sjef Eilert Hanoa. Da stod det fortsatt rundt 40 millioner aksjer igjen på kontoen.

Ved utgangen av 2021 satt Datum på 28 millioner Kahoot-aksjer.

Selger videre

Nå er det klart at Datum Finans, som er 60 prosent eid av Haudemann-Andersen og 40 prosent av Harald Arnet, har solgt rundt 25 prosent av sine fire millioner Kahoot-aksjer.

Arnet skriver i en melding til Shifter at de «har gjort en mindre justering i sin portefølje og har ingen kommentar utover det».

Softbank kastet kortene

I høst solgte Softbank som kom inn som eier av 15 prosent av aksjene i 2021, seg helt ut til den internasjonale investoren General Atlantic.

Det var en ny eier som Datum-sjef Harald Arnet fornøyd med. Arnet var styreleder i Kahoot frem til Softbank tok over.

– Selskapet besitter stor kompetanse og erfaring med vekstselskaper generelt og denne type programvareplattformer – spesielt både innen B2B, SaaS-selskaper og EdTech-selskaper, uttalte han til Finansavisen i september.

Hanoa pantsetter aksjer

Tidligere denne måneden ble det klart at Kahoot-sjef Eilert Hanoa pantsatte 20 millioner Kahoot-aksjer som sikkerhet på en lånefasilitet på 2S00 millioner kroner for investeringer i Kahoot og andre teknologiselskaper.

Dette kommer i tillegg til de 20 millioner aksjene som allerede var pantsatt. Finansavisen anslår at Hanoa har pantsatt Kahoot-aksjer for rett under 450 millioner kroner.

Verdsetter ikke på SaaS-tall lenger

Da Kahoot la frem kvartalstall tidligere denne måneden, kunne Hanoa vise til årlige gjentakende inntekter (ARR) på 1,4 milliarder kroner. Det er en vekst på 20 prosent fra året før.

Da investorene fortsatt ikke fikk nok av SaaS-selskaper, altså IT-selskaper med abonnementsmodell som distribuerer via nettet, tilbake i 2021, ville den slags veksttall trolig medført at Kahoot kunne forsvare en markedsverdi på minst 14 milliarder kroner (10xARR).

Men nå når tech-investorer er blitt opptatt av lønnsomhet og frykter mer for forretningsmodellenes bærekraft, er markedsverdien til Kahoot 11 milliarder kroner.

Det er for et selskap som kunne rapportere om lønnsomhet på 80 millioner kroner for tredje kvartal (justert resultat før renter og av-og nedskrivninger).

Motta nyhetsbrev fra Shifter

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS