Batteri

Milliardtilskudd til fire batteriprosjekter

Fire norske batteriprosjekter får tilsammen 995 millioner kroner fra Innovasjon Norge.

Sånn planlegger Vianode at deres batterifabrikk i Telemark skal se ut.
Publisert Sist oppdatert

Innovasjon Norge har bestemt å gi Vianode, Morrow Batteries, Cenate og Beyonder til sammen 995 millioner kroner i tilskudd til batteriprosjekter, kommer det frem i en pressemelding. 

Vianode i Telemark får et tilskudd på 350 millioner kroner, Morrow i Agder får 345 millioner, Cenate i Østfold får 225 millioner og Beyonder i Rogaland får 75 millioner.

– Samlet er dette den største tildelingen vi noensinne har gitt, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge - Håkon Haugli.

Vianode, som får mest penger, ble skilt ut som et eget selskap fra Elkem i 2021. Elkem skulle etter planen samarbeide tett med de og med å produsere bærekraftige batterimaterialer, men trakk seg helt ut av Vianode tidligere denne uken. Altor og Hydro har overtatt Elkems del. 

– Med dette melder Norge seg for alvor på i den europeiske storsatsingen på batterier. Disse fire prosjektene vil bidra til innovasjon i ulike deler av både norsk og europeisk batteri verdikjede, sier Haugli. 

Stortinget vedtok i forbindelse med av statsbudsjettet at det skulle opprettes et innovasjonstilskudd for større batteriprosjekter med ramme på en milliard kroner. Innovasjon Norge fikk inn syv søknader til pengepotten. 

– Dette er en merkedag for den norske batterisatsingen og er resultat av et langsiktig og målrettet arbeid. Med denne tildelingen har vi fått på plass en viktig brikke i tilretteleggingen for at fremtidsrettet industri etablerer seg i Norge, for storskala battericelleproduksjon i Norge og industriell aktivitet i en komplett batteriverdikjede, sier næringsminister Jan Christian Vestre.