Finn Blydt-Svendsen (t.v.) og Jan Børge Sagmo i Bergen Carbon Solutions.

Miljøgründere søker seg til børs, men henter først nye millioner

Bergen Carbon Solutions er i sluttspurten på en emisjon på 80 millioner kroner, inkludert 15 nye millioner kroner fra Øystein Stray Spetalens Saga Pure.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Bergen Carbon Solutions hentet 40 millioner kroner fra blant andre Saga Pure på tampen av fjoråret, har miljøgründerene i vest gått raskt videre. Nylig inngikk de en intensjonsavtale med aluminiumsgiganten Alcoa om å levere fem CO2-fangstenheter til deres anlegg i Mosjøen, til produksjon av karbonnanofiber fra klimagass.

Går på børs

Denne uken kom nyheten om at selskapet går på Euronext Growth rett etter påske. I forkant av dette er de nå i sluttspurten på å hente 80 millioner kroner i en emisjon i det private markedet. Av disse pengene vil Øystein Stray Spetalens Saga Pure gå inn med 15 millioner kroner.

– Vi ser at det er hensiktsmessig for oss å gå på børs når vi nå etter hvert trenger store mengder kapital til å skalere. Det er lettere å gjøre det når man er notert, mener CEO og gründer Jan Børge Sagmo i Bergen Carbon Solutions.

Skalerer opp

Karbonnanofiber som materiale har stor styrke og lav vekt, samtidig som det tåler både høy varme og leder elektrisitet. Materialet har et stort marked, både innen flyindustrien, bilindustrien, sportsartikler, elektronikk, bygg og anlegg, energi og andre områder.

I dag produserer Bergen Carbon Solutions rundt 1,5 kilo karbonnanofiber i uka i sitt testanlegg. Målet er å skalere dette kraftig opp. I inngangen til 2022 skal produksjonen ligge på 6 tonn. Målsetningen er å ha 40 moduler for produksjon av karbonnanofiber innen utgangen av 2025.

- Lykkes vi med det, vil det gi oss en milliardomsetning.