innlegg

«Microsoft har overtatt AI-tronen, selv uten Sam Altman»

OpenAI ble grunnlagt som en idealistisk stiftelse for utvikling av kunstig intelligens uavhengig av IT gigantene. Den endte opp med bitre maktkamper og med ledelsen i lomma til Microsoft, skriver Salvador Baille.

Satya Nadella i Microsoft, Sam Altman i OpenAI og kronikkforfatter Salvador Baille (i midten).

De siste dagene har det blåst heftig rundt Silicon Valley AI-flaggskipet OpenAI. Etter en vellykket utviklerkonferanse for et par uker siden fikk plutselig administrerende direktør Sam Altman sparken av styret. Deretter ble han ansatt i Microsoft, som eier 49% av OpenAI, men er nå tilbake i selskapet . Medlemmene i styret måtte til og med trekke seg, fordi de aller fleste ansatte truet med å forlate selskapet og etterlate et tomt skall bak seg hvis de ikke gjorde det. 

Det er ikke lett å vite hva som kan ha forårsaket så mye drama. Likevel kan man allerede konkludere med at det er Microsoft som er den store vinneren, og den som vil diktere mesteparten av OpenAIs strategi fremover. 

Microsoft var fra før trolig allerede både selskapets største eier, viktigste leverandør gjennom skytjenester, og største kunde gjennom bruk av OpenAIs teknologi i Office 365 copilot. Tatt i betraktning den gode tonen mellom Sam Altman og Microsofts Satya Nadella er det nesten garantert at det nye styret vil være bortimot lammet overfor den mektige duoen. En potensiell børsnotering, som muligens hadde svekket Microsoft sin posisjon i selskapet, er selvfølgelig nå utsatt på ubestemt tid. Microsoft, som også eier utviklerplattformen GitHub, har nå nesten full kontroll over det som sannsynligvis er verdens mest avanserte kompetansemiljø innen kunstig intelligens. 

Det er noen viktige konklusjoner å trekke fra denne historien for de som er interessert i teknologi, innovasjon, og ledelse.

For det første er det viktig å forstå hvorfor Microsoft satset på en eierandel i OpenAI nesten fra starten av. Koding av programvare går nemlig inn i en ny og fundamental fase. De nye AI-baserte språkmodellene kan nemlig behandle programmeringskode nesten som hvilket som helst annet språk. Dermed kan de oversette fra menneskelige utrykk til stadig mer komplekse instrukser for datamaskiner. AI blir på en måte et nytt operativsystem. Rollen til utviklere vil endres radikalt. Programmeringsspråk som vi kjenner dem i dag kan forsvinne etter hvert. Microsoft, på lik linje med Google eller Facebook, vil gjøre alt for å forstå og styre denne transformasjonen. For noen av IT gigantene dreier det seg faktisk om overlevelse. 

Så har hele dramaet vist at kampen om topp-talent som kan utvikle kunstig intelligens på nivået med det som OpenAI leverer er nådeløs. Kun noen få teknologigiganter og organisasjoner med nok ressurser, hovedsakelig i USA, vil være attraktive nok for de virkelig beste. Makten over verdens informasjon og IT infrastruktur kommer dermed til å havne i veldig få hender, uansett hva EU kommisjonen ønsker seg.

Til sist er det bevist nok en gang hvor viktig det er for den langsiktige utviklingen av en organisasjon å ha en toppleder som kan de underliggende operasjonene godt, og som holder seg kontinuerlig oppdatert over markedets utvikling. Microsoft er hovedsakelig et programvareselskap og en leverandør av IT plattformer. Satya Nadella er i bunn og grunn en utvikler. Han skjønte fort at Microsoft måtte eie en del av OpenAI for å forbli relevant.

I mellomtiden jobber Apple febrilsk med å oppdatere Siri til noe i stand til å konkurrere mot ChatGPT. Tim Cook, en ekspert i logistikk og maskinvare men ingen programmerer, har tydeligvis ikke fulgt nok med. Denne gangen er det Cupertino som siter i baksetet. 

Kampen om AI tronen fortsetter.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.