krypto

Mens verdens børser raser, stiger prisene på kryptovaluta

Marius Blaker Høgevold i Firi spør seg hvorfor media er så stille.

Marius Blaker Høgevold i Firi.
Publisert Sist oppdatert

1. januar kostet en bitcoin 16.500 dollar. Torsdag lå prisen rundt 24.900. Det er en oppgang på over 45 prosent. Selv om nedgangen fra ett år siden er på 50 prosent, har verdien på bitcoin økt med over 20 prosent bare den siste uken.

Driftsdirektør Marius Blaker Høgevold har tatt til sosiale medier for å uttrykke sin frustrasjon over tausheten i mediene over den siste tidens utvikling.

– Det er mange som prater om krypto, men praten foregår i andre kanaler enn i massemedia. Krypto har vokst raskt, og kanskje undervurderer man interessen i befolkningen. Flere nordmenn under 35 år eier krypto enn aksjer. Gitt at media ønsker å tiltrekke seg yngre lesere, er det et paradoks at media overser krypto.

– Jeg tror en faktor er at man gjør det man er vant med å gjøre, samt at mange journalister føler kanskje at de ikke kan nok om krypto til å skrive godt om det.

Krypto nesten like stort som oljefondet

Det er anslått at 500.000 nordmenn eier noe krypto. Blant brukerne på Firi-plattformen er verdiene på rundt 1,5 milliarder kroner, men ifølge coinmarketcap.com er den totale verdien av all krypto i overkant av 1100 milliarder dollar. Det er litt mindre enn det norske oljefondet på 1300 milliarder dollar.

– Hvorfor har bitcoin-prisen økt så mye siden januar?

– Jeg tror i hvert fall grunnen til økningen de siste dagene er narrativet om bitcoin som lager av verdi. Bank-uroen har ført til at flere ser på bitcoin som et desentralisert alternativ til det tradisjonelle finanssystemet. Dette har vært et viktig argument for å investere i bitcoin i en årrekke, men det er blitt dagsaktuelt nå.

Samtidig hører det med i bildet at to av de amerikanske bankene som har gått under så langt, Silvergate og Signature Bank, var aktive innen kryptovaluta uten at det er påvist at det var krypto som var årsaken til at kundene trakk innskuddene sine ut. I etterkant av at bankene ble satt under offentlig kontroll, er det blitt klart at alle kunder får 100 prosent av innskuddene sine.

Bitcoin-prisen øker raskere

Ifølge Blaker Høgevold har bitcoin ledet an i prisoppgangen.

– Det er litt uvanlig fordi man som regel ser mindre utslag i bitcoin enn de mindre kryptovalutaene. Bitcoin står nå for godt over halve volumet på Firi, som er mer enn vanlig.

Han viser til at det kommer hundrevis av nye kryptoinvestorer på plattformen hver eneste dag nå, og handelsvolumene er de høyeste siden november i fjor.

– Hvordan påvirker utviklingen i rentene kryptovaluta for tiden?

– Kryptovaluta har høy korrelasjon med tech-aksjer, så en ide hos investorer om at rentene snart topper ut, kan også spille inn. At inflasjonen er på vei ned kan trolig også ha en positivt effekt på bitcoin-prisen. Spør du bitcoin-tilhengere, er nettopp inflasjonsbeskyttelse et viktig argument for å investere.

Investert lite i markedsføring

Firi lanserte i Danmark i fjor. Blaker Høgevold deler ikke spesifikke tall, og sier at Firi så langt har investert lite i markedsføring, likevel er de fornøyd med utviklingen.

– Vi er fornøyd med veksten, og kundene er veldig fornøyde med appen.Tilbakemeldingene fra kundene gjør at det ser lyst ut for å ta en tilsvarende posisjon i Danmark som i Norge.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!