KLIMA

Mens krav for milliarder strømmer inn etter sommerens ekstremvær, ser forsikringsbransjen til en fersk Antler-startup

Mitigrate har utviklet teknologi som finner ut hvordan man best kan forhindre skader på eiendom som følge av klimaendringene. Nå får selskapet henvendelser fra forsikringsselskaper verden over.

Mange har blitt rammet av flom i sommer, som her i Hokksund. Forsikringsgiganten Gjensidige, her ved innovasjonssjef Simen Aasen Engebretsen, utvider samarbeidet med Mitigrate og gründer Laurent Feuilleaubois.
Publisert Sist oppdatert

Man fikk knapt en pause etter ekstremværet Hans, før nye kraftige regnbyger skapte enorme ødeleggelser i store deler av landet. Samtidig strømmer det inn krav i milliardklassen til de store forsikringsselskapene. Debatten raser om hvordan bygg i risikoområder kan forsikres, om i det hele tatt, i en villere og våtere nær fremtid.

Oppstartsselskapet Mitigrate, som ble etablert gjennom Antler-programmet i 2021, mener de svarer ut noen av de største bekymringene forsikringsbransjen har. Selskapets helautomatiske teknologi analyserer risikobildet og foreslår tiltak som kan forhindre fremtidige skader på bygg, forårsaket av klimaendringenes brutale følger. 

– Klimarisiko er i ferd med å bli et uhåndterlig problem for samfunnet generelt, og også direkte for forsikringsbransjen. Mitigrate kan hjelpe med å redusere risikoen for skader i porteføljen, og det skaper stor interesse, sier medgründer og daglig leder Laurent Feuilleaubois.

I første omgang tar de for seg forebyggende tiltak mot vannskader basert på risikoen for skader forårsaken at styrtregn og overvann. Gründeren hevder at det norske oppstartsselskapet har fått forespørsler fra forsikringsselskaper i Tyskland, Frankrike, Polen, USA og Japan, blant annet, i løpet av noen få måneder. 

Her hjemme er Mitigrate i ferd med å utvide et pilotprosjekt de har hatt gående med Gjensidige siden i fjor vinter.

Innovasjonssjef Simen Aasen Engebretsen i Gjensidige og Mitigrate-gründer Laurent Feuilleaubois.

I gang med kunder

– Tilbakemeldingen fra kundene våre i første pilot var utelukkende positive, og kundene setter pris på å få rådgivning om sikring mot styrtregn. Vi tror oppmerksomheten rundt hvilke skader som kan oppstå etter styrtregn er økt betydelig, og håper vi kan bistå mange kunder på en god måte i denne piloten, sier Simen Aasen Engebretsen, leder for innovasjonsavdelingen i Gjensidige.

Hittil har Mitigrate laget diagnostikk av tilpasning for 200.000 eiendommer for tre kunder i Norge og Frankrike, og er ifølge gründer Feuilleaubois i dialog med ytterligere fire potensielle kunder i Norden og Tyskland.

Likevel var fjorårsregnskapet beskjedent. I selskapets første fulle driftsår landet omsetningen på omkring en halv million kroner. Det vil endre seg snart, mener gründerne, ikke minst med sommerens herjinger friskt i minnet.

– Vi håper å signere vår første fullskala kommersielle kontrakt i første halvdel av 2024. Å få kommersielle kontrakter med forsikringsselskaper tar tid, men det er verdt ventetiden, sier Feuilleaubois.

Friske penger på konto

Teamet bak Mitigrate består fortsatt kun av gründerduoen Feuilleaubois og tidligere Suitopia-gründer Aleksander Lund, som ble satt sammen under akseleratorprogrammet til Antler i Oslo i 2021, samt to spesialister innen geomodellering og bruk av naturbaserte løsninger med akademisk bakgrunn fra TU Delft, som er verdensledende innen håndtering av vann, og fra NTNU. I tillegg har selskapet brukt konsulenter for å utvikle teknologien og brukergrensesnittet.

I vår hentet Mitigrate inn 2,1 millioner kroner, primært fra de eksisterende investorene Antler og Link VC, som også investerte i forbindelse med etableringen i 2021. I tillegg har noen nye engleinvestorer kommet inn på eiersiden, inkludert Torgeir Algerøy (tidligere Norkart), Christian Bøhn, Christian Gaussen og Hege Yli Melhus Ask. Sistnevnte har tidligere hatt lederstillinger i Gjensidige og NHST.

Partene vil foreløpig ikke gå ut med prisingen.

– Vi har gjort en strålende utviklingsjobb så langt, men nå må vi skalere, sier  Feuilleaubois.

Han forteller at en ny ansatt med tung bakgrunn fra arbeid med kunstig intelligens snart starter.

– En prioritet er å skalere løsningen vår ved å utnytte mer av verdien i satellittdata. Vi benytter oss allerede mye av det, men vi kan bli bedre på dette feltet.

De største utfordringene

For å få interessen fra forsikringsbransjen i en rekke land til å materialisere seg, planlegger selskapet å hente mer kapital etter at den første kommersielle kontrakten er signert, noe de venter i løpet av første halvår 2024.

I mellomtiden er står selskapet overfor flere utfordringer. Feuilleaubois peker på de to viktigste:

– En av de største utfordringene er rekruttering. Det er veldig utfordrende å få tak i folk med kunnskap om geografiske systemer, AI, og klima.

Løsningen, tror han, blir å rekruttere fra universiteter internasjonalt og basere selskapet på fjernarbeid.

– En annen utfordring er å få inn så god data som mulig. All data vi trenger er som regel offentlig tilgjengelig, men vi er også åpne for partnerskap med tilbydere av satellittbilder, og selskaper som driver med modellering av klimarisiko. Vi spesialiserer oss på ulike ting, og jeg håper vi kan finne gode måter å samarbeide på. Jeg er av den mening at én ting kun bør gjøres én gang.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.