Måltidsgründere får inn i millioner til å levere sunn mat i nye byer på nye måter, men var nær å miste koken

Frøya Hetzel og Kristine Bakk trodde alt var i boks, men da krigen i Ukraina brøt ut, trakk den viktigste investoren seg i siste stund.

Publisert

Forrige gang jeg møtte Kristine Bakk og Frøya Hetzel het selskapet Smiz, og ghostkitchen-startupen jaktet investorer på megakonferansen Slush i Helsinki.

–Vi var ganske langt i å lukke runden allerede da. Det var den siste innspurten, forteller gründer Kristine Bakk.

Mye har endret seg siden den gang. Smiz har skiftet navn til Palett, og innspurten ble alt annet enn lett. Investeringsrunden, som egentlig skulle ha vært på 15 millioner, ble krympet til 6,5 millioner i et konvertibelt lån.

Fra fart til brems

Bakk og Hetzel har hatt god flyt og fått mye oppmerksomhet rundt sin måltidstjeneste, der de bruker ledig kapasitet på storkjøkken til å lage sunn mat for take away og hjemlevering. Med på laget var toppkokk Kristine Skaarer og matfluencerne Emilie Nereng og Hanne-Lene Dahlgren. I fjorårets komfortable klima for investorjakt ville de færreste spådd at Smiz-gründerne skulle komme til å møte på så store vanskeligheter som de etter hvert gjorde.

Det begynte så smått med en økende usikkerhet blant investorene etter en ny runde med strenge koronatiltak da omikron-varianten begynte å spre seg inn i dette året. Men det var da russerne invaderte Ukraina at investorene virkelig begynte å trekke i nødbremsene.

– Folk ble stressa. Mange av investorene sa at de hadde investert hvis det ikke var for Ukraina. Det var åpenbart ikke nå de ville ta tidligfaseinvesteringer, forteller Bakk.

Den virkelig store smellen i arbeidet med å hente inn kapital kom da den ledende investoren trakk seg. Alt hadde sett meget lovende ut, ifølge Hetzel og Bakk, og det kom som et sjokk da de fikk nyheten om at det likevel ikke ble noe av. Det gjorde saken enda verre at flere av de andre investorene ikke ville være med, så lenge det ikke var en «lead investor» inne.

– Det var sykt frustrerende, for vi hadde ganske store andre ventureaktører som satt klare, men som ikke ville ta «lead», sier Bakk.

Fra sjokk til handling

Etter noen dager i det de beskriver som en «sjokktilstand» brettet de opp ermene - de gikk inn i «war mode» for å samle en ny investorgruppe.

– Vi måtte tenke kreativt og snu hver eneste stein. Vi endte med å gjøre en brofinansiering som gjør det mulig for oss å bevise det som må til for å komme videre, forklarer Hetzel.

Flere norske engleinvestorer var blant de som ble med inn, deriblant Maja-gründer Harald Doublog, Appfarm-CTO Ole Johnny Borgersen og Porterbuddy-gründer Tord Stortrebecker. Største investor var Link VC, to svenske engler og Likeminded VCs fra Danmark. I tillegg gikk de nevnte matfluencerne Hanne Lene Dahlgren og Emilie Nereng inn på eiersiden. Verdivurderingen var på 40 millioner kroner.

Øker inntektene

Selv om den virkelig store kapitalrunden har blitt utsatt inntil videre, har selskapet nok damp til videreutvikling og nye lanseringer utover høsten, riktignok med noe lavere tempo enn tenkt.

– Vi hadde jo enda større planer, men måtte nedskalere litt, sier Bakk, og legger til:

Om ikke lenge går de i gang med å levere mat med lenger holdbarhet, måltider som kan stå i kjøleskapet noen dager, ikke bare spises med en gang. Det betyr etter planen også høyere inntekter enn i dag.

– Vi har mye spennende som skjer i høst, og kommer til å stille mye sterkere etter det, med mye høyere topplinje, heder Bakk.

I fjor var omsetningen på 4,5 millioner, og i år ligger Palett an til å tre- til firedoble dette tallet. De kommer da også over det de oppfattet som en «magisk» ti-millioners-grense, der investorene fatter interesse på en helt annen måte.

– Hvis du skal få inn de større investorene, må du også ha en viss størrelse på caset, fastslår Bakk.

Størrelsen på «caset» handler ikke bare om hvilke produkter selskapet tilbyr, men også om hvor det skjer. For Palett har det vært viktig å være andre steder enn bare i Oslo. Palett har åpnet i Drammen, og denne høsten åpner de sitt første kjøkken i Bergen. De varsler også et samarbeid med en større norsk dagligvarekjede.

– Det positive er jo at flere av de som valgte å sitte på gjerdet i denne runden, fortsatt er «varme», og at det blir lettere når ting kommer på plass til neste runde, og når vi også har bevist mer, påpeker Bakk.

Fra funding til fest

I sommer har de fått hvilt seg litt etter de tøffe takene med fundraisingen.

– Begge var veldig slitne, men man får jo også ny spirit når alt er på plass. Så da kan man ikke dvele så lenge med hvor tøft det har vært, sier Bakk.

Frøya Hetzel hadde også energi nok til å gjøre noe som lenge hadde vært planen denne sommeren. Kort tid etter at investeringsrunden var i boks, giftet hun seg med en annen gründer-profil, Playpulse-sjef Erling Magnus Solheim. Organiseringen av bryllupet ble noe mer kort og intens enn tenkt.

– Det var iallefall veldig deilig å få lukket runden før jeg gikk inn i det. Nå må vi bare krige videre, fastslår Hetzel.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*