data og analyse

Lyse Vekst og Proventure øker innsatsen på «vann-nerdene» i smartby-selskapet Infotiles

Infotiles får også det nederlandske venturefondet 4impact Capital inn på eiersiden.

Teamet i Infotiles
Publisert

Infotiles programvare-som-en-tjeneste hjelper vannverk, kommuner og vannkrevende industri med å forstå eget vannforbruk. Løsningene deres skal også bidra til å forbedre håndteringen og forståelse av avløpsvann.

– Vi kan avdekke lekkasjer og bidra til optimalisering av forbruket, sier daglig leder og medgründer Johnny Alexander Gunneng.

Nå får Sandnes-startupen i overkant av 15 millioner i frisk kapital fra det nederlandske venturekapitalfondet 4impact Capital og de eksisterende norske investorene ProVenture og industriselskapet Lyse.

– Plattformen vår er unik, men vi kan bli enda mer spisset og i enda større grad kombinere maskinlæring og hydrologi.

Prisingen er foreløpig ikke offentlig, men Gunneng medgir at den er betydelig høyere enn tidligere.

– Infotiles avanserte analyser og innsikt er i en klasse for seg. Vi har blitt grundig imponert over teamets dype kunnskap innen hydrologi og analyser og hvordan de driver drikkevannsbesparelser og forhindrer avløpsproblemer. Vi er veldig glade for å samarbeide med Infotiles ettersom de revolusjonerer vannforvaltningsindustrien, og gjør byer og verktøy mer effektive og bærekraftige ved å gi dem innsikt som fører til bedre handlinger og mer effektiv vannbruk, sier Ali Najafbagy, grunnlegger og administrerende partner av 4impact Capital

Løsninger for et stort internasjonalt problem

Det globale markedet for digitale vannløsninger er for tiden anslått å være på 33 milliarder dollar og forventes å vokse til 119 milliarder dollar innen 2028. Markedet skal kunne få drahjelp av EUs Green Deal og direktivet om behandling av urbant avløpsvann.

Bakgrunnen er at den globale etterspørselen etter ferskvann vil overgå tilbudet med 40 prosent innen 2030 ifølge FNs vannkommisjon.

«Vann-nerder» vil opplyse folk om eget forbruk av vann

– Vi er «vann-nerder» som mener at alle burde få et mer bevisst forhold til eget forbruk, sier Gunneng og viser til i fjor vinter da Oslo kommune sendte ut varsel til befolkningen om å spare på vannet.

– De fleste vet ikke hvor mye de bruker. Hadde innbyggerne hatt et bevisst forhold til eget forbruk og visst ha hva høyt og lavt forbruk var, hadde det gitt kommunen en mye enklere jobb.

Det er anslått at 30 til 40 prosent av ferskvannet forsvinner i rørene fra kilde til sluttbruker. Og Norge er blant landene i Europa med høyest lekkasje fra vannsystemet.

– Det advares med jevne mellomrom om den dårlige vannkvaliteten i Oslofjorden. Problemet stammer trolig fra avrenning fra jordbruk og lekkasjer i avløpsnettet. Da trenger man å vite hvor fremmedvannet kommer fra og eventuelt hvilke tiltak man bør sette inn, sier Gunneng.

Vil ta markedsandeler i Storbritannia og Sveits

Neste milepæl for selskapet blir å få fotfeste i de britiske og sveitsiske markedene og passerer en million euro i årlige gjentakende inntekter (ARR).

Mens vann- og avløpsbransjen er dominert av kommunene i Norge, er det privatisert i Storbritannia.

– Vannbransjen er tradisjonell og beveger seg relativt tregt med lav appetitt for risiko, spesielt i Skandinavia, men vi tror den er moden for flere løsninger som forstår kompleksiteten av vann på tvers av leverandører og teknologier.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.