INSTABANK VS. LUNAR

Lunar må betale over en halv milliard til Instabank-eierne

Dommen har falt i saken mellom Instabank-aksjonærene og Lunar.

Gründer og adm. dir i Lunar Group, Ken Villum Klausen vitnet tirsdag i saken mellom Instabank-aksjonærene og Lunar Bank.
Publisert

Instabank-aksjonærene gikk til sak mot Lunar etter at den danske digitalbanken trakk sitt bud på aksjene i den norske nisjebanken.

Lunar gikk inn med et bud på 3,75 kroner per Instabank-aksje, noe aksjonærene i den norske banken godtok. Etter at Lunar ikke fikk nødvendig mynidghetsgodkjennelse for å gjennomføre oppkjøpet, etter at man ikke klarte å hente nok kapital, trakk Lunar seg fra hele prosessen.

Partene har møttes i retten, der Instabank-aksjonærene mente Lunar rett og slett angret seg på oppkjøpet, og ikke gjorde alt som var nødvendig for å få gjennom oppkjøpet, slik avtalen beskrev. Et annet punkt som ble debattert i retten var om avtalen inneholdt et forbehold om myndighetsgodkjennelse, noe Lunar mente den gjorde, og Instabank mente Lunar måtte gå god for.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Instabank-aksjonærene gikk til sak på to punkter: 

  • De ønsket et beløp på 1,93 kroner for hver aksje de inngikk avtale om å selge.
  • Enkelte av aksjonærene krevde erstatning på 0,42 kroner per aksje for en skatteulempe som har oppstått i forbindelse med det avbrutte oppkjøpet.

Mandag ettermiddag, etter børsen stengte, kom dommen som sier at Lunar tapte saken og må betale 1,77 kroner per aksje de inngikk avtale om å kjøpe, nærmere bestem 530.713.394,47 kroner fordelt på 116 aksjonærer i Instabank.

Aksjonærene som også hadde en skatteulempe får erstatning på tilsammen 94,1 millioner kroner.

I tillegg dømmes Lunar til å betale sakskostnadene til Instabank som kom på 7,4 millioner kroner. Som tar totalen for tapet til Lunar opp over 630 millioner kroner totalt.

Lunar varslet umiddelbart at de anker avgjørelsen.