politikk

Legger frem «veikart for teknologi­næringen»: – Skal bygge Norge på nytt 

Næringsministeren og den ferske digitaliseringsministeren skal i gang med å hente innspill fra teknologiselskapene i Norge. 

Vestre og Tunge
Nye planer: Jan Christian Vestre og Karianne Tung skal trolig jobbe mye sammen for å få til det nye veikartet for teknologinæringen.
Publisert Sist oppdatert

Torsdag formiddag presenterte næringsminister Jan Christian Vestre og digitalminister Karianne Tung planene om å utarbeide et «veikart for teknologinæringen». 

Helt konkret innebærer arbeidet at de i månedene som kommer vil hente innspill og tilbakemeldinger fra næringen for hvordan man på best mulig måte kan løfte selskapene som jobber med «deep-tech» (avansert teknologi) – som AI, robotikk og kvantesystemer. 

– Det er ikke vi på departements-kontoret som skal utarbeide og gjette oss frem til hva som skal til, understrekte Vestre og forklarte videre: 

– Det er i stor grad næringen selv som skal fortelle oss hvor skoen trykker. Målet er at veikartet som blir gjennomfør skal føre til konkrete resultater – som økt verdiskaping, flere selskaper og økt eksport i næringen. 

En erkjennelse 

Næringsministeren arbeider også forøvrig med utarbeidelsen av stortingsmeldingen om gründere, den såkalte «gründerplanen», for tiden. Blant annet har han uttalt et ønske om at Norge skal få til flere enhjørninger (oppstartselskaper til en verdi av én milliard dollar).

Flere aktører fra næringslivet og gründermiljøet har dermed allerede kommet med innspill til Vestre. 

I et innlegg i Shifter har Mesh-gründer Anders Mjåset blant annet uttalt at «Målene for teknologi og innovasjon bør være like ambisiøse, målbare og tydelige som målene vi har for klima og miljø». 

Trolig vil den nye interesse-organisasjonen «NAST» som nå opprettes av blant annet Mjåset, komme med flere av den typen innspill i tiden som kommer. 

I en artikkel torsdag uttalte også tidligere styreleder i investinor Thomas Falck at rammebetingelsene for gründere svekkes i Norge. 

– Det virker som det nå er stor vilje til å investere offentlige midler i det grønne skiftet, i havvind, hydrogen og batterifabrikker, mens det blir mindre til tech og det bredere næringslivet gjennom for eksempel Investinor, sa Falck. 

– Det er jo litt den samme erkjennelsen at her trengs det et særskilt løft, svarte Vestre og viste til veikartet de nå skal utarbeide. 

Han trakk videre frem «gründerpakken» som ble presentert i høst, der regjeringen dedikerte 220 millioner kroner over statsbudsjettet, som en viktig del av satsingen regjeringen nå gjør for oppstartsbransjen. 

Tidligere denne uken lanserte Vestre den nye merkeordningen for bærekraftige norske produkter og løsninger «Made in Norway». 

Samarbeid: Næringsministeren og digitaliseringsministeren skal samarbeide om veikartet

Behov for et løft

For digitalministerens del, som er rykende fersk, blir trolig dette en av de første oppgavene hun tar tak i etter at hun gikk inn i rollen i fjor høst. 

Hun har selv tung erfaring fra teknologibransjen, og har blant annet ledet Trondheim Tech Port, en interesse-organisasjon for teknologiaktører i Trøndelag, før hun gikk inn i regjering. 

Fersk: Karianne Tung gikk inn i regjering i fjor høst.

– Det å få lov til å være her med næringsministeren å legge frem et veikart for næringen som Norge kan nyte godt av i så mange år fremover, er noe jeg har gledet meg til å gjøre. Dette er gøy og en bra bursdagsgave, sa Tung som fyller 40 år førstkommende søndag.

Tung trakk blant annet frem startupmiljøet som springer ut fra NTNU i Trondheim som et de vil se på. 

– For dem kommer dette veikartet til å være svært relevant. Målet er å få dem ut i verden slik at de blir noe Norge kan leve av i fremtiden, sa hun og fortsatte: 

– Vi skal bygge Norge litt på nytt med digitalisering og teknologi som verktøy. Vi har veldig gode muligheter i Norge for å bygge den næringen sterkere.

Under pressemøtet understrekte Vestre at det er viktig å få på plass et konkret veikart raskt. Det ferdige resultatet kommer trolig i sommer. 

Regjeringen jobber allerede med en egen nasjonal digitaliserings-strategi, som skal dekke alle sektorer.  Det nye veikartet vil bli et tillegg i arbeidet.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.