emisjon

Landbruksrobot henter 50 millioner fra Aker

Saga Robotics får inn industriell kompetanse på eiersiden i storrunde.

Saga Robotics-sjef Anne Dingstad.
Publisert

Det norske teknologiselskapet Saga Robotics har hentet 100 millioner kroner for å vokse internasjonalt.

Selskapet har siden 2014 utviklet den selvstyrte landbruksroboten Thorvald som utfører flere operasjoner samtidig.

Pål Johan From grunnla Saga Robotics i 2016 sammen med Lars Grimstad og har utviklet selskapet til i dag.

Selskapet har mottatt støtte fra Innovasjon Norge, Norges forskningsråd, Innovate UK og EUs Horizon 2020-program. Teknologien er utviklet i samarbeid med NMBU, University of Lincoln, Cornell University, University of Florida og andre.

Aker satser 50 millioner

Gjennom den rettede emisjonen investerte Aker 50 millioner kroner og kom inn som ny aksjonær med en eierandel på 13,5 prosent.

Det verdsetter selskapet til rundt 370 millioner kroner.

Nysnø Klimainvesteringer, Rabo Food and Ag Innovation Fund og Hatteland, som alle er aksjonærer fra før, gikk til sammen inn med 40 millioner kroner og eier henholdsvis 16,8 prosent, 9,3 prosent og 5,1 prosent av Saga Robotics. Øvrige aksjonærer er blant annet engelske Cibus Enterprise Fund.

– Vi er svært fornøyde med å få Aker inn på eiersiden i Saga Robotics. Aker er den fremste industrielle aktøren i Norge, og som partner vil de bidra med sin kompetanse til å utvikle Saga Robotics videre. Sammen ser vi frem til å videreutvikle selskapet som en bidragsyter til et bærekraftig, modernisert og effektivt landbruk sier Anne Dingstad, CEO i Saga Robotics.

Saga Robotics har flere enn 50 autonome roboter av merkenavnet Thorvald i drift i fem land.

Den siste sesongen har Thorvald behandlet mer enn 30 hektar med jordbærproduksjon i plasttunneller på Clock House farm i Storbritannia.

Med betydelig vekstkapital skal Saga Robotics bygge videre på de siste sesongenes utvikling. Fremover skal selskapet bidra til mer effektiv og bærekraftig matproduksjon, samt økt forsyningssikkerhet i matverdikjedene

– Saga Robotics har utviklet teknologi og løsninger som vil modernisere og avkarbonisere landbruket med sikte på å bidra til nullutslipp innen 2050. Med kompetanse på skalering og bruk av industriell software, f.eks. gjennom Cognite, kan Saga Robotics dra nytte av Akers nettverk for videreutvikling av teknologiplattformen, kommersialisering og ekspansjon til kunder internasjonalt, sier Martin Bech Holte i Aker.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*