LOGISTIKK

Lagerrobot-selskap prises til 110 millioner kroner

Etter en vellykket testperiode får Ålesund-selskapet Solwr logistikk-kjempen Asko på eiersiden.

Torbjørn Krogen og Solwr får Asko på eiersiden.
Publisert Sist oppdatert

I fjor slo et rutinert softwaremiljø seg sammen med en mye ferskere robot-bedrift, det første ledet av- og det andre etablert av Torbjørn Krogen, og dannet Solwr.

Ålesund-selskapet utvikler først og fremst robotiserte lagerløsninger og tilhørende programvare. Teknologien skal erstatte mye av det som i dag gjøres manuelt, som plukk og løft, uten å snu helt opp ned på lagerdriften mange selskaper holder seg med.

Robot-delen av virksomheten, som også omfatter programvare (Solwr Software) og fellestjenester (Solwr Group) har fått støtte på 16 millioner kroner fra Forskningsrådet, og har siden oppstarten for fire år siden hatt logistikk-kjempen Asko som prøvekanin.

Sistnevnte leverer dagligvarer til NorgesGruppens kjeder og er en betydelig leverandør til serveringsmarkedet. Følgelig sitter de med mange og store lager. Der har de i en periode testet prototypen av plukkroboten Grab. Nå har de lagt inn en bestilling på 12 slike til 2023.

Samtidig investerer Asko 10 millioner kroner i Solwr Robotics, og det åpnes for oppfølging. Transaksjonen priser robot-virksomheten til 110 millioner kroner.

– At Asko nå går inn på eiersiden bekrefter at vår teknologi er nyskapende, at det finnes et tydelig markedsbehov og ikke minst at vi har nødvendig gjennomføringsevne. Det validerer også vår nasjonale posisjon, og setter oss i stand til å gjennomføre våre planer om ekspansjon, sier Krogen, daglig leder i Solwr, i en pressemelding.

Are Bakken, direktør for lagerdrift i Asko, ser et stort markedspotensial for lagerrobotene. Han peker i meldingen særlig på at de krever små endringer i infrastruktur på lagrene, og kan settes direkte inn i eksisterende drift.

– Automatisering handler for oss i stor grad om å redusere produksjonskostnader, men også om å avlaste medarbeidere med tunge og repetitive arbeidsoppgaver, sier han.

Robotene til Solwr er i utgangspunktet tilpasset dagligvarelogistikk, men ifølge Krogen ser selskapet et stort potensiale utover dette.

– Vi vil med dette gradvis utvide målgruppen for vår løsning, sier han

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!