SIRKULÆRØKONOMI

Kunne spilt Champions League nå -  i stedet ble hun gründer

Tidligere fotballproff Ingrid Spord har landet en ny kontrakt - men ikke i fotballverdenen. 

Fra fotballgull til gründer: Ingrid Spord var kaptein og ledet Sandviken til seriegull i 2021. Nå er hun gründer i Mer Enn, her sammen med produktutvikler Jan Steinar Sleen.
Publisert Sist oppdatert

Fra 2018 og ut 2021-sesongen spilte Ingrid Spord på midtbanen for Sandviken. I 2021 tok hun seriegull med bergensklubben. 

Men mens de tidligere lagvenninnene (som nå spiller i Brann, etter at Sandviken ble til Brann fra 2023-sesongen)  er klare for kvartfinale i Champions League, tenker den tidligere midtbanespilleren på helt andre ting. 

Merittlisten til Ingrid Spord

  • Spilt i Toppserien fra 2011 og ut 2022-sesongen. 
  • Vunnet Toppserien tre ganger, to ganger med LSK Kvinner og én gang for Sandviken. 
  • Spilt Champions League for LSK og skåret i Champions League. 
  • 17 landskamper.
  • Kåret til «årets spillerforbilde» i Toppserien i 2020. 
  • I begrunnelsen ble det trukket frem at hun var en god ambassadør for Sandviken og Toppserien, flink med yngre spillere, hadde gode råd til spillergruppen - og dette: 
    • (..) tøft å vise at man kan spille toppfotball og samtidig skape en fremtid for seg selv med egen bedrift. 

Hun la opp etter 2022-sesongen og satser nå alt som gründer i selskapet Grønn Mat som har merkevaren og konseptet Mer Enn. 

Spord startet gründerbedriften samtidig som hun spilte i Sandviken. Hun startet et produksjonsbakeri Eidsvåg, ikke langt unna Stemmemyren, hjemmebanen til Sandviken. 

Baksten inneholder opp mot femti prosent gulrot. 

– Hvorfor akkurat gulrot? 

– Gulrot er noe alle liker og har kjennskap til. I tillegg har gulrot viktige næringsstoffer som kropper tenker. Men tanken bak å bruke gulrøtter er at det er enorme mengder som hvert år blir utsortert og klassifisert som matsvinn. Vi tryller dette om til digg og saftig bakst, sier Spord.  

Nylig signerte oppstarten en kontrakt om å levere gulrot-bakst til en rekke studentsamskipnader i Norge. 

– Avtalen betyr at vi blir en prioritert leverandør av SIN-innkjøp og du vil finne Mer Enn-produktene rundt omkring i de 12 studentsamskipnadene som er en del av innkjøpskjeden. I tillegg vil vi gjennomføre en del aktiviteter sammen med dem, sier Spord. 

Oppstarten er nå inne i en skaleringsfase, der målet også er å gjøre produktene tilgjengelige for stadig flere. 

– Tiden fremover blir en viktig periode for oss hvor vi har gjort og skal gjøre noen ansettelser av nøkkelpersoner for å komplimentere laget vårt. Så handler det om å øke inntektene våre og finne de riktige samarbeidspartnerne. 

Marianne Ryan er blant annet nettopp ansatt som administrerende direktør i Mer Enn. Hun kommer fra Frydenbø Group, der hun har jobbet som bærekraft - og leverandørkjededirektør. Selskapet ser også etter personer med bransjeerfaring som kan bidra inn i skaleringen. 

– Vi kommer også til å jobbe mer strategisk inn mot dagligvare i tiden fremover slik at vi kan gjøre produktene våre tilgjengelig for konsum, sier Spord. 

Når Ryan overtar som leder, vil Spord fremover fokusere på salg, forretningsutvikling og på å knytte kontakter. 

Opplever trøkk 

Hun tror markedet er klart for de annerledes bakervarene - som hun mener smaker bedre enn ordinær bakst. 

– Det har vært et trøkk fra forbrukere rundt om i Norge den siste tiden. 

– Hvordan er det å se de tidligere lagvenninnene dine gjøre det så bra i Champions League? Angrer du på at du la opp? 

– Jeg har vært en del av den reisen Brann (da Sandviken) har hatt, og vet hvor mye som ligger bak dette. Jeg har selv spilt Champions League mot storlag i Europa, og det er rett og slett en fantastisk opplevelse som veldig få får mulighet til å oppleve. Nå gleder jeg meg over det Brann-damene får til og opplevelsene de gir bergenserne. Jeg har fulgt dem tett siden jeg la opp som profesjonell fotballspiller og kommer til å fortsette med det. Alt er mulig! 

– Hva tar du med deg fra fotballen over til livet som gründer? 

 – Det å jobbe målrettet, stå i det selv i vanskelige tider og ikke minst verdien av å bygge et godt lag som står høyest av det jeg tar med meg fra fotballen. Det som driver meg er fremgang og oppnå mål sammen med andre. De gode opplevelsene knyttet til dette får jeg på begge arenaer. 

Brann møter Barcelona i kvartfinalene i Champions League i mars.  

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.